咒術迴戰 (56)永遠懷念孤身漢化巴打 - 荃灣迪布尼

1001 回覆
23 Like 4 Dislike
自己SET嘅無下限由芥狗自己破返
我黎分析下五條係咪一直輸緊比宿狗同角色嘅矛盾

第一波領域戰前兩者有短暫交手,五條成功避過[解],宿狗拳頭交破唔到無限

第一波領域戰:無邊界領域從外面擊破無量空處,五條硬食斬擊,但反轉術式回血量高過受傷量,除非五條無咒力用反轉術式,否則宿狗嘅術式同領域亳無意義同無傷,五條用反轉術式回復熔斷,用赫擊傷宿狗令其無法維持領域.此時已得出兩者領域戰獲勝條件,宿狗要係自己受重傷前用領域擊破無量空處,而五條則係無量空處被擊破前重創宿狗.但由於獲勝條件不同,宿狗的攻擊集中於無量空處,而五條則集中於宿狗,若果領域同時崩潰,宿狗受傷會重過五條,亦為之後五條勝利埋下伏筆
第一波領域戰中五條領域被破硬食斬擊,宿狗受傷領域崩潰,兩者和

第二波領域戰:宿狗用犧牲必中提升斬擊威力再破無量空處,五條開第三次領域覆蓋同壓縮領域,宿狗心口受重傷,五條無傷,雙方領域同時崩潰.
五條勝,五條雖然開多一次領域,但只要宿狗受傷重過自己,就可以得到獲勝條件,除非去到宿狗有咒力開領域而自己冇

第三波領域戰:宿狗再受重傷,五條無傷,雙方領域同時崩潰,五條勝

第4波領域戰:宿狗因治療重傷而比五條慢0.01秒開領域,正中無量空處,五條為了救惠沒有爆頭擊殺宿狗,而是穿心破壞內臟.呢一波已經宣告原裝宿狗會輸比五條,亦宣告五條勝利

宿狗用惠硬食無量空處,魔虛羅破領域.由於五條回復多一次熔斷,而無量空處重創宿狗,兩者無法再開領域.雙方獲勝條件再次改變,五條要係宿狗適應所有無限前擊敗宿狗和魔虛羅,而宿狗則捱到適應為止

領域戰後:五條黑閃打到宿狗反白眼,宿狗亦話近距離中茈會致命.五條用蒼擊殺合成獸,第二次黑閃亦令宿狗事隔千年再度緊張.宿狗看出咒力規模斷言五條用赫,但阻止唔到赫蒼結合成茈,魔虛羅破連車輪化灰,宿狗正中茈受致命傷,而五條進入黑閃zone,咒力效率提高,因術式本人而中輕傷,宣告五條勝利,原裝宿狗加十影加惠敗

以下係最新話戰力同人設矛盾
宿狗冇用全力,就算宿狗冇十影五條都未必贏到:
我dllm,五條由頭到尾禁住宿狗係地雨摩擦,冇惠宿狗死左十世.五條要保惠,宿狗斬擊對五條刮沙,無領域斬都斬唔到,無魔虛羅連領域都破唔到,空間斬都係睇魔虛羅先識,宿狗被打到反白眼又緊張,隔離慎勇都係次次出全力,你而家話宿狗冇用全力,五條贏唔到都on9

宿狗用空間斬腰斬五條:五條進入黑閃zone,輕傷,有六眼,而宿狗受致命傷.之前先話可以觀察咒力判斷術式.先唔講宿狗仲有冇力出空間斬,夠咒力又夠唔夠威力.五條有六眼點會察覺唔到空間斬,之前硬食斬擊冇事,又避過斬擊.就算五條避唔到,空間斬威力又高,都可以用咒力強化自身硬食,參考宿狗兩次都係用咒力硬食茈,點都冇可能原地腰斬而死

人設矛盾:五條咁高傲,又天上天下唯我獨尊係冇可能承認自己一直處上風,但自己未必贏到,就算自己被腰斬而死,最多話大意了,好似當初被封印時.
五條行動意義同目的:自與夏油分道揚鑣後,致力於維持夏油嘅[正論],即強者保護弱者,並且立言培養後輩改變咒術界.而與宿狗一戰有三個目的,分別係撃敗宿狗,奪回惠同夏油屍.但而家五條冇哂所有行動意義同人設,變左向宿狗傳達自己嘅武痴,話宿狗冇全力,我覺得抱歉,明明一開波就話宿狗挑戰者,又一路屌打緊.自己嘅高傲,夏油,正論同學生都冇理,就算下話復活,佢嘅靈魂都唔係五條,只係宿狗嘅小丑同里梅2.0

五條身為天花板遲早要退場,但退場大把方式,求其話腦部負荷太大或者冇咒力等主角團打腦魔,自己小勝宿狗都得.偏偏用最毀人設同戰力嘅方法,你知唔知五條人氣有幾高,你咁寫佢點對得住jump,mappa同讀者,定以為自己係富堅呢d鬼才. 一埋新角色冇深挖, 舊角冇成長, 死又冇鋪墊都算,好地地寫個平穩結尾有幾難, 而家連最好人氣嘅人設崩撚埋, 除非話成個新宿中左無量空處,主角團都呃埋,唔係等寄刀片
不如下一話咁寫 鹿大師係假 實際係日車開領域一野鎚死宿9
然後乙骨同真希就拖555既殘軀去痴膠水

555順勢退場養傷
條撚樣諗唔到點樣破無下限就一刀空間斬秒殺係最on9
佢又唔可以留魔虛羅係宿到 如果唔係55555退場後
宿+魔虛羅爸爸應該無人夠佢抽
所以就要整死魔虛羅 等學生們出場都叫做有得打下
但點知無左魔虛羅就整招更加屈機既空間斬

最簡單要55555退場唔可以再插手既咪講佢修復個腦去開領域次數太多 有負作用同後遺症
之後用唔到術式/領域
呢點把學生都提過修復個腦係好危險 係好易出事/死
同宿打打下發作 殺左魔虛羅但無力再戰 之後鹿同學生黎救場咪得

點作都好過咁樣一刀破壞哂設定既「空間斬」啦
就算要佢死都唔係咁樣死呀

想問下「永遠懷念孤身漢化巴打」係咩事
連啲妹豬嘅同人都做唔到令55555 ooc 嘅野,芥見條仆街憑果幾頁天堂圍爐就成功真正殺死55555
設定上係任何物理攻擊都唔會破到無下限

咁空間斬唔係魔法攻擊 我真係諗唔到點講
類似刀劍時空斬咁既野
本身係到義務做漢化個個巴打急病去左

RIP
孤身漢化 巴打 之前一個人做粤語漢化,但早前休息一段日子,原來已經離世
有冇link 可開心share 吓想學英文
可能見唔到呢個劇情對佢都係好事
除非同我講話芥見淆底
即刻休刊一個禮拜重新畫過份
當乜事都冇發生過
如果唔係真係有咩分別
55555招技準確黎講係 任何攻擊永遠掂唔到佢 因為佢地距離係無限 設攻擊命中距離係x 咁五條悟能力係永遠都係x+1 所以即使廚房佬可以斬空間 喺佢斬個下 無下限會發動 之後會+1 然後繼續斬繼續+1 變一個迴圈 但都應該係掂唔到先係
付印左 冇咩可能
要回收哂成本太大
除非下下自己出錢
sor! 本身想畫if線之後出但係唔小心出錯左做正式稿
同埋空間斬就反轉術式唔到 226話斬左頭都即刻接返
佢不知幾爽
點解會覺得佢會縮沙
我係支持佢個結局冇爛㗎,但創哥當年都係要出曬聲道歉,你諗吓佢曾經講明要傷害讀者因為覺得好有趣,最後道歉話自己寫得未夠好令唔少人失望成件事係幾咁現實。
獨眼貓要玩唔緊要,準備好道歉稿或者兜到超靚咪得

之後會唔會兜都唔知
隻獨眼貓絕對唔會道歉
好肯定佢特登搞到咁
連五條都唔夠打,主角團有邊個夠廚房佬打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞