[耳機撚] 討論下香港各大耳機店(27)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
今日去AV show, ect隻 lcd i4 就咁放係出面開放地方俾人試
乜鳩細節都聽唔到, 周圍d嘈音就真係聽唔少
好心就放埋入去入面間房俾人試啦屌

所以我唔會買
預左拎出街聽點知咁樣入聲法
今日去AV show, ect隻 lcd i4 就咁放係出面開放地方俾人試
乜鳩細節都聽唔到, 周圍d嘈音就真係聽唔少
好心就放埋入去入面間房俾人試啦屌

巴打聽D音壓低又唔怪得人既
入耳就係俾你拎出街...
唔通你出街聽歌用, 又要屌周圍太嘈阻住你聽歌咩...
利申....自己聽入耳夠音壓, 出面D聲就完全聽唔到啦 ((人人隻耳都唔同既又

所以其實入耳搞開放式呢樣野怪怪地
而且見佢將平板耳機放係入耳度, 都對佢細節有d期待, 但開放式係個嘈雜的感覺浪費哂

anyway, 巴打, 紅字果度小心d, 用聲蓋聲好易傷聽覺

平板入耳未見過封閉式,唔做開式邊有果種咁正嘅空間感

好似唔關事喎 平板做封閉可能聲好差喎 唔似動圈咁簡單

其實只係想講入耳target係for外出(當然你都可以家用既),
但開放式target係for室內/家用, 係街外環境會lost左細節呢個point (所以都算開放式的耳塞耳機唔會有人同你講細節呢樣野)
而咁岩平板其中一個特質就係細節, 但走去放入耳,
suppose應該係外出用, 但咁就lost哂呢個特質咁囉

有時我覺得係地區問題。
可能美國果邊大部分地方都冇香港人口密度咁高,條街冇咁多人同車,出街用開放式都冇咩問題,或者預你靜靜地坐響cafe shop聽歌。
香港除左郊區,邊度有地唔多人多車唔嘈

放心, 而家香港郊區都好多人
想請教咁多位高手
一路用開電話跟機耳筒聽歌, 最近壞咗想買好少少.
剩係用手機聽,唔想一下去到咁貴, 筆直500-1000, 非常雜食, 中西日韓pop, classic 都聽.
問題黎啦, 我見好多大路推薦se215, ath-50/70之類都用繞耳式, 就問朋友僧黎試咗一星期, 不過自己戴眼鏡, 發現真係唔舒服. 想問下呢個價位有無其他好選擇係直接塞入耳? 唔該哂

E2k / E3K

thx, 唔計幾間大廠,咁多牌子真係花多眼亂, 想試都唔知搵邊個型號試

final audio係耳機界其實係一個幾有傳奇色彩既牌子黎
想請教咁多位高手
一路用開電話跟機耳筒聽歌, 最近壞咗想買好少少.
剩係用手機聽,唔想一下去到咁貴, 筆直500-1000, 非常雜食, 中西日韓pop, classic 都聽.
問題黎啦, 我見好多大路推薦se215, ath-50/70之類都用繞耳式, 就問朋友僧黎試咗一星期, 不過自己戴眼鏡, 發現真係唔舒服. 想問下呢個價位有無其他好選擇係直接塞入耳? 唔該哂

E2k / E3K

thx, 唔計幾間大廠,咁多牌子真係花多眼亂, 想試都唔知搵邊個型號試

final audio係耳機界其實係一個幾有傳奇色彩既牌子黎

Piano forte同fibass果種音色真係好獨特,冇其他野取締到
近年出嘅調音已經大眾化左好多,希望愈搞愈好。

我係唔係盲左
明明係買鋁版
但點睇都係銅版
全新啱啱先拆盒

係1551一定

係呀鋁版個價
個盒又係寫1501AL
天選之人

抵左喎 又試下銅又岩唔岩你

但張單寫1501AL
保佑我一年內唔好壞

壞左冇得保 貨不對版

唯有當佢係平700蚊嘅水貨

咁計落又唔係好賺喎

唔成日換線有幾可壞
天選之人

真係天選之人
想請教下巴打
我想整ve5 cm
應該去邊間冇咁伏
D_a好似會等好耐

D記3個月

除左D記仲有得揀咩

唔使諗,而家度度都係一樣
無論係邊個order,都係去返CSA
基本上係獨家代理
有冇巴打試過HS1501,點睇,想聽吓大家評完諗吓入唔入手
見隻rosie改左8單好似幾抵,仲有冇咩其他選擇?
聽acg多,dap用緊ak70
Budget 5千左右

見大家係道講HS1551,自己就聽完隻野好似唔多啱我,一黎我鐘意平衡
1551好似偏重BASS同人聲好削

利申唔多識形容耳機聲,唔好屌咁大力
. 用緊TWF-41

見大家係道講HS1551,自己就聽完隻野好似唔多啱我,一黎我鐘意平衡

. 用緊TWF-41

bass算重 不過好撚彈
我平時唔鍾意太多bass 但呢隻好撚有魔力

我就覺得尖同 清,有通透感,但如果要類似既,有其他更好choice,但1551個聽感好難得有係呢個價位

. 用緊TWF-41

隻野同TWF41一樣係我眼中超曬班

. 用緊TWF-41

依加D耳機唔一定愈貴愈好聲,只不過係愈來愈貴,,滿足虛榮心態,特別係某D個,人買我又買

. 用緊TWF-41

依加D耳機唔一定愈貴愈好聲,只不過係愈來愈貴,,滿足虛榮心態,特別係某D個,人買我又買

1551初聽....好靚, 但BASS有D重((繼續觀望
再聽1501, 削左少少BASS, 同人聲平衡番...即時中毒...再望望個價位...
即時帶左番歸了....
之後再換多條銅銀混編...成隻解除封印....D樂器細節齊到.....
完全想像唔到會係3K價位.....良心到...
係咪有CM出姐....我...我要呀

. 用緊TWF-41

唔好話耳筒吖
淨係啲player啲價都痴晒線
尤其係ak

. 用緊TWF-41

再聽1501, 削左少少BASS, 同人聲平衡番...即時中毒...再望望個價位...
即時帶左番歸了....
之後再換多條銅銀混編...成隻解除封印....D樂器細節齊到.....

問過鋪話會出cm
不過反正cm都係要有條銅柱插出黎
買公模算 可以同人share下

. 用緊TWF-41

即時帶左番歸了....

問過鋪話會出cm

應該係最柒既CM但會買
有冇人試過部sp1000銅

個人覺得人聲好過 ss
細節繼續變態
試3.5 已經好毒
好彩已經冇錢

. 用緊TWF-41

但1551個高頻真係唔掂
雖然冇um pro50咁差

. 用緊TWF-41

即時帶左番歸了....

問過鋪話會出cm

個人覺得1501比1551更好聽
有冇人試過隻Polaris
前日去未有鋪有demo
有冇人試過部sp1000銅

個人覺得人聲好過 ss
細節繼續變態
試3.5 已經好毒
好彩已經冇錢

Hifi到痴線,真係好撚好聽,好彩比較窮
前日去未有鋪有demo

唔啱我聽
一千蚊我都唔會買
前日去未有鋪有demo

唔啱我聽
一千蚊我都唔會買

試完覺得完全唔值佢個價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞