[耳機撚] 討論下香港各大耳機店(27)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
隻lyra II 原裝耳機盒 唔見左 有冇得買返
AV show 點解個個都爭住試ADX5000
而AKG隻K872 冇人理既?

雖然聽完兩隻都失望
dcfever買二手shure有D驚買到假野
有冇邊度穩陣D

btw 425定535聽流行好D

呢個價位有大把選擇
唔好買shure

有咩牌子推薦
我淨係識Bose, Shure, ATH, Fender

你而家可以揀啦

認真 唔洗睇牌子 直接去試

雖然聽完兩隻都失望

AKG隻K872只係一年前出嘅closed back K812,聽過K812可以唔使點聽
而且代理個檔又細又無排場
ADX5000香港首發,而且係鐵三角御駕親征開檔大肆宣傳,仲唔吸引到人去聽?

雖然我兩隻都無聽
不過我真心覺得鐵三角係耳機界亞視嚟
玩木已經唔夠Fostex同其他美國牌子嚟
低價headamp又yap又廢,高價headamp唔夠人賣得好
入耳式直頭俾人淘汰咗咁滯
剩低啲耳牛又好似唔知佢想點咁
鐵三角冇將耳機產品線摺埋真係奇蹟嚟
低價headamp又yap又廢,高價headamp唔夠人賣得好

乜你有ATV既Sales Figure呀?

乜你有ATV既Sales Figure呀?

定係我搞錯咗,鐵三角仲係好受歡迎?

雖然聽完兩隻都失望

AKG隻K872只係一年前出嘅closed back K812,聽過K812可以唔使點聽
ADX5000香港首發,而且係鐵三角御駕親征開檔大肆宣傳,仲唔吸引到人去聽?

雖然我兩隻都無聽

聽過812係可以放棄唔聽872
因為872搞壞左中低頻平衡
而唔係因爲佢地似

而且按過去既經驗 AV Show demo會閪多一倍
會場電實在太差

雖然聽完兩隻都失望

雖然我兩隻都無聽

而唔係因爲佢地似

會場電實在太差

我係覺到太嘈好難試得真

雖然聽完兩隻都失望

雖然我兩隻都無聽

而唔係因爲佢地似

會場電實在太差

我係覺到太嘈好難試得真

一方面啦
但就算ATH/Sennheiser/Hihiman間左房都係死

雖然聽完兩隻都失望

雖然我兩隻都無聽

而唔係因爲佢地似

會場電實在太差

一個上晝行曬

AKG 個檔將812放係872旁邊
成功倒自己米

至於ADX5000,完全沒有驚艷既感覺
頻響偏中高,人聲薄而且算不上好聽

第一次聽SR009,超正
啱啱去完,有興趣試嘅野唔太多。
Oriolus 銀鸝同自家銅版dp100幾好聽,唔強調質素但幾落好適服。
漢聲就有條venom加多個3.5頭做接地,理論上消噪更好,背景更靜,價錢都嚇死人,要1皮。
Final 既金壺轉左2.5同lab ii之後把聲變番'大眾聲',空氣感依舊強大,比lab 2 好聽,但始終太嘈,好難試得真。
Dita dream 質素高,比起上一代truth answer 冇咁硬(聲同線都係),感覺上同Hifiman re2000差唔多,但我鐘意re2000多d。
原本想試fxa11,但太多人排住玩,唔想等

Headphone只係完左adx5000同beyer既dt1990pro,聲adx5000冇咩特別驚喜,但又輕又適服,DT1990pro就幾啱我心水。
dcfever買二手shure有D驚買到假野
有冇邊度穩陣D

btw 425定535聽流行好D

呢個價位有大把選擇
唔好買shure

有咩牌子推薦
我淨係識Bose, Shure, ATH, Fender

你而家可以揀啦

唔該曬
Oriolus 銀鸝同自家銅版dp100幾好聽,唔強調質素但幾落好適服。
漢聲就有條venom加多個3.5頭做接地,理論上消噪更好,背景更靜,價錢都嚇死人,要1皮。
Final 既金壺轉左2.5同lab ii之後把聲變番'大眾聲',空氣感依舊強大,比lab 2 好聽,但始終太嘈,好難試得真。
Dita dream 質素高,比起上一代truth answer 冇咁硬(聲同線都係),感覺上同Hifiman re2000差唔多,但我鐘意re2000多d。

Headphone只係完左adx5000同beyer既dt1990pro,聲adx5000冇咩特別驚喜,但又輕又適服,DT1990pro就幾啱我心水。

漢聲條venom唔知個原理係點
2.5 L+L-R+R-
3.5 2條地照樣一邊左一邊右?
咁做有咩提升? 唔明白
點睇AP200?

KICKSTAR見到
但唔知D聲點
有冇人用過JVC HA-FXT200
我見首頁推介好 HA-FXT90
兩隻係咪差唔多?
有冇高手可以講下有咩分別.
有冇人用過JVC HA-FXT200
我見首頁推介好 HA-FXT90
兩隻係咪差唔多?
有冇高手可以講下有咩分別.

曾經有有HA-FXT90L2 7個月壞3次
而家出緊去 想試下隻64 audio A12
而家出緊去 想試下隻64 audio A12

a12周街都有啦

我覺得我隻im04係聽過咁多隻入面最好聽嘅之一
想問吓巴打咩叫現金價?係未即係俾cash會平啲?

我覺得我隻im04係聽過咁多隻入面最好聽嘅之一

呢隻野唔係好撚難推既咩

漢聲條venom唔知個原理係點
2.5 L+L-R+R-
3.5 2條地照樣一邊左一邊右?
咁做有咩提升? 唔明白

以前ak同crystal都出過條2.5+3.5轉XLR既線,原理我相信相似,2.5照舊用出+-signal,3.5冇信號出,全部接common-,耳機果邊唔會有野接,3.5條線應該會包住2.5條線,借DAP個殻做地,做到shielding既效果,2.5個幾條線產生既noise會經3.5果2條線帶到去DAP個殻,從而消除左個noise。

以上接法純粹個人9估,唔好亂試搞到燒野。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞