[耳機撚] 討論下香港各大耳機店(27)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
上個post問過 不過冇乜人答所以問多次
10k budget 左右
UM Mentor v2 / UM Mason v2 / qdc 8
想要分析力 樂器分離度 定位較好

Ban 左嘅有
仙女(得女聲) / k3k3 (要上擴)
暫時睇啱呢幾隻
想多多2-3個選擇 1次過試晒

利申 重口味 用緊300r w6
雜食基本上咩都聽
daft punk / bring me the horizon / pretty reckless / low mays
Hins cheung / yoga lin / Janice vidal/ ivana wong / bianca wu / rubberband / yellow!
Norah jones / diana krall / emi fujita
Ai otsuka / yui
Hans zimmer / Soundtrack

Thanks!!

幾隻實力都係伯仲之間,簡單分類嘅話,Mentor 同QDC算係同一類,取向偏中高,Mason就偏中低,較暖厚。
前2者會較搶耳,Mason 就聽落比較普通。反覆比較,我自己就簡Mason。
如果評分3隻都係平均分90分,前2隻我會覺得係分數分怖唔平均,mason就唔係每一樣做到最好,但每一樣都好平均。
想問下你地成日話用iPhone 聽歌唔駛好耳機係點解 咁我成日用手機聽kpop 又基本上全女聲,我係要入耳式要類似原廠iPhone 個隻咁(因為膠塞好易甩出黎)
綜合以上黎講其實我係咪買好野好難定其實我咁樣用好野其實係浪費左個耳機?

入歌落張卡度
去d耳機鋪借部player 諗唔到借乜 就sp1000啦
再同d sales講聽開乜 借隻耳機
聽完覺得冇問題 差唔多 好似一樣咁
你就可以放番低 幸福地離場
UM Mentor v2 / UM Mason v2 / qdc 8

Ban 左嘅有
暫時睇啱呢幾隻

雜食基本上咩都聽
daft punk / bring me the horizon / pretty reckless / low mays
Hins cheung / yoga lin / Janice vidal/ ivana wong / bianca wu / rubberband / yellow!
Norah jones / diana krall / emi fujita

Thanks!!

幾隻實力都係伯仲之間,簡單分類嘅話,Mentor 同QDC算係同一類,取向偏中高,Mason就偏中低,較暖厚。
前2者會較搶耳,Mason 就聽落比較普通。反覆比較,我自己就簡Mason。
如果評分3隻都係平均分90分,前2隻我會覺得係分數分怖唔平均,mason就唔係每一樣做到最好,但每一樣都好平均。

好詳盡 thanks bro
Btw 既然你有對mason
嗰2條線有冇改2.5頭
定換左佢算尻數
問定先
想問下你地成日話用iPhone 聽歌唔駛好耳機係點解 咁我成日用手機聽kpop 又基本上全女聲,我係要入耳式要類似原廠iPhone 個隻咁(因為膠塞好易甩出黎)
綜合以上黎講其實我係咪買好野好難定其實我咁樣用好野其實係浪費左個耳機?

入歌落張卡度
去d耳機鋪借部player 諗唔到借乜 就sp1000啦
再同d sales講聽開乜 借隻耳機
聽完覺得冇問題 差唔多 好似一樣咁
你就可以放番低 幸福地離場

唔好入320mp3

你睇下改果支針係咪幼過原裝線

http://imgur.com/QmUDQpT
好似真係幼啲
http://imgur.com/TYOF9pE
另外巴打幫眼睇睇我個單元插針位有冇問題

唔識post圖

嗰條係裂痕黎?

好朦睇唔真
但uecm係0.78
不過我估你講插座果兩個洞
唔係裂痕黎 係for有時d針差小小 走盞位黎
Ue同qdc個座係有小小分別
Ue係多條坑 ,所以ue既線係插唔到qdc
但qdc既線就插到ue
不過你講既情況應該係你改線果間既頭唔fit
我自己有整開線,都買過d唔fit
質素參差,但奈何uecm冇靚頭出

明白,唔該巴打 今次換線真係當買個教訓,唔可以睇岩就買,要試到fit一fit先好拍板

你拎去改頭間野問佢點搞先
你係邊度改?

R studio

Ban 左嘅有
暫時睇啱呢幾隻

雜食基本上咩都聽

Thanks!!

好詳盡 thanks bro
Btw 既然你有對mason
嗰2條線有冇改2.5頭
定換左佢算尻數
問定先

冇改,暫時都好滿意。
我鐘意銀鍍銅多過銅銀混織。
試過配pd4同next(2.5)都好好,都試過原裝ue2.5線,效果不及果2條3.5原裝線,玩玩下玩到個插針位裂左,攞左上大陸搞搞佢
問左星際hs1551cu做緊#^*)
邊度買平d
問左星際hs1551cu做緊#^*)
邊度買平d

等多一排,avxx00多數有靚價
想問下屋企用 (咩歌都聽+睇戲
有咩推介耳牛 +dac amp
筆直4k-5k
15k左右有咩cm好
主要聽毒撚歌,全女聲

Ve5

fitear既monet17同aya又點睇,
同埋要試係咪去亦軒/dma

仲有熊仔,少人啲試聽得舒服啲

飛去日本做隻just ear封頂
筆直4k-5k

hd6xx/k712/k702
amp我用magni 2 1k左右
筆直4k-5k

耳牛 再搵日試下先
但係有冇d 細部d既 dac amp
筆直4k-5k

耳牛 再搵日試下先
但係有冇d 細部d既 dac amp

當我冇講過
肥花4k cmx1 抵屌?
部300r 跌壞左
5k budget 行水無拘
要行到 streaming apps , 2.5頭
fiio x7 mk2, dpx1a 請問仲有無咩選擇?
Um pro 30 係咪易推
用電話聽moov d無損會唔會其實唔洗上到pro 30?
又唔想出街攞多部player

借問一聲, 係2手?
Um pro 30 係咪易推
用電話聽moov d無損會唔會其實唔洗上到pro 30?
又唔想出街攞多部player

轉cmx1囉

借問一聲, 係2手?

2手呀
用緊JVC FX1200
最近斷一邊聲
有冇咩線推介?
對CM線冇咩認識
想問隻cm會行行下自己會'嗶'左出左啲係咪算唔正常 同埋發覺cm隔音唔係想像中咁勁 spinfit隔得可能仲好
想問隻cm會行行下自己會'嗶'左出左啲係咪算唔正常 同埋發覺cm隔音唔係想像中咁勁 spinfit隔得可能仲好

會唔會係第一次戴,戴唔啱啊? 斷估對耳機唔會油到嗶咗耳機出來掛?

1. 唔fit
2. 條線插座唔岩你面形
好多人都唔知2依個問題,如果真係依個問題,換L型插可解決
https://www.massdrop.com/buy/akg-k7xx-massdrop-first-edition-headphones
Massdrop x AKG K7XX Audiophile Headphones
$199.99抵唔抵玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞