澳洲移民 你問我答 (33)

1001 回覆
32 Like 4 Dislike
Updated: Q: 澳洲政府係咪岩岩公佈每年HK Stream得200個名額?
A: 澳洲政府只係話2023-2024會預留200個名額比189 HK Stream申請人,首先係demand-driven即係可以隨時更新,另外自HK Stream公佈以來符合居住資格可以申請既人士並唔多,所以200個名額並非完全唔合理,再者政府並唔係話每年,只係2023-2024,所以可以預計之後配額會增加,最後政府只係話189 (大城市住4年),並無提及 191 (偏遠地區住3年),所以請大家繼續樂觀D。

Updated Q: 2023-2024 190/491 州擔保名額?
A: 對比上年 2022-2023 每個州都幾乎少70%配額。移民局比出既解釋係因為上年積壓既申請導致今年配額降低,同埋會有新既移民政策係年底公布。此外商業投資移民今年將唔會有州擔保名額,換句話說即係今年唔會有新188可以申請。可以預料之前積壓既商業投資移民申請將會提速。
個人認為一開始比咁低既配額係為左減少不斷進入既新申請,從而可以分配資源儘快處理手上積壓既申請。其實聯邦政府一直都有係年中加配額既習慣,所以到12月-2月有增加配額既情況並唔出奇,應該主要取決之前遞交既申請既批/拒情況如何。估計新配額估計都係會以境內為先,境外既可能要等比之前預計長既時間。咁究竟新移民政策會否有額外既配額呢?個人感覺係會有既

記得澳洲政府係長遠要人既,所以可能唔會一直減落去,更有可能係日出前既黑暗,所以建議大家想辦技術移民的話就提早做好準備,考好英文同做定職業評估。想行HK Stream就早D準備過黎讀書。

終於! 久等! 澳洲聯邦政府已經於2021年10月30日通過法例,正式實施香港人特別通道申請PR既正式條例! 通道將會歸立於189和191簽證之下,命名為 **Hong Kong Stream**,要求非常簡單:

1. 持香港特區護照 或 BNO
2. 持有效457/482/485簽證
3. 定居於非偏遠地區最少4年 - 可行189.
4. 定居並於偏遠地區最少3年 - 可行191.

Q: 咩叫符合資格既簽證? 點樣可以攞到?
A: 457/482 呢兩個係僱主擔保類簽證,457已經唔接受新申請,需要有僱主擔保並且本身有最少2年相關工作經驗。485 呢個係畢業生簽證,申請人必須係澳洲讀最少2年書。

Q: 485簽證有無話必須要讀on list職業科?
A: 如果唔係讀bachelor/master課程的話係要睇科目,TAFE的話建議cookery/carpentry/motor mechanic呢類係MLTSSL上既職業。

Q: 485簽證既讀書時長要求?
A: 最少要讀92個禮拜 (CRICOS註冊) 既課程,可以多於一個合資格學歷合併。

Q: Sunset Date?
A: 個日期係指到時候會重新審核,並唔係必定會結束。

Q: 點解會有一段提到after 9 July 2020 and before 3 November 2021? 是否之後申請/獲批485簽證就唔合資格?
A: 個幾段講既係追溯番自2020年7月9日之後批發既簽證都可以讓BNO持有人重新獲得5年簽證。

Q: 189/191有咩分別?
A: 攞到符合資格簽證之後係偏遠地區定居工作3年就可以按191簽證申請澳洲永久居留權。

Q: 可否帶上父母/兄弟姐妹/配偶/小朋友?
A: 根據移民法,可以加入同主申請人一齊申請既members of family unit只限配偶和孩子,父母兄弟姐妹都唔可以帶上。

Q: 小朋友學費?
A: 每個州政府都唔一樣,我記得係大部分都係要PR先可以當本地生收費,但係好似係要D州485/482就可以免一部分。

Q: 年齡要求?
A: 無。但係注意485有申請時不能大於50歲既要求。

Q: 職業要求?
A: 無。

Q: 年薪要求?
A: 無。行HK Stream既都無收入標準或者要求,唯一有既係行191既另一條stream (for 491簽證持證持有人)。

Q: 可否直接申請189/190唔行HK Stream?
A: 有能力提早申請PR就最好,唔好佔左個HK Stream既Quota比真正有需要既香港人。

Q: 居住要求有無話一定唔可以離境?
A: 法例無列明具體居住條件,個人認為就應該唔會咁唔人道,可以離境但係建議就唔好太離譜,1年最多4-6個禮拜左右,以盡量滿足常住澳洲既要求。

Q: 居住要求方面,攞到合資格簽證之前既時間既可唔可以計入?
A: 按法例黎睇就應該唔可以了,其中一個要求係 must have held 485/457/482 for at least 4 years.

Q: 191既三年要求,可否居住係偏遠地區但係係非偏遠地區返工黎滿足3年要求? (例如Geelong , Gold Coast)
A: 唔可以,法例寫明the applicant did not live, work or study in a part of Australia that was not a designated regional area.
留名 + 推POST
lm
求救由爸
尋日又收到s56 今次係police certificate
佢寫明話收唔到:”The department has not received the police clearance from the Hong Kong Police Force that you previously applied for. Please reapply using the attached letter from the department.”
我仲可唔可以upload aus post email証明封cncc已經寄咗畀dha

另外記得之前有ching好似有差唔多經歷 係唔係可以打去 dha global service center 問佢哋揾唔揾到封cncc

感激不盡😭😭
記得之前有巴打個cncc 寄咗去點知個officer 睇唔到又出s56,然後佢打電話上去global service centre confirm 話係收到嘅。你可以試下
正解,我有好幾個cases都係咁樣........
thx ching and 由爸
咁係咪打完畀global service centre confirm 收到
attach返封cover letter話同service centre confirm 左就ok?
你好由巴
剛批左189,如果想係香港做多兩年野先,係咪只需要一年內入一次境say留一兩日activate 個visa,之後兩年後先真正走人搵工settle down 就ok?
可以。
可以既。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞