澳洲移民 你問我答 (33)

1001 回覆
32 Like 4 Dislike
由我巴 想問下加分項有個係 偏遠地方讀書+居住滿2年
咁我知佢2年其實係指個program夠92weeks就得啦 咁我居住係咪只要我完左個program就可以搬走?定係我都要留夠2年係到?
同埋如果我讀書期間有離開過澳洲 咁我居住時間之後洗唔洗補返落去?at least 滿足住夠92個weeks咁
想問如用Eoi單身point申請190 visa, 最快要等到幾時結婚? 是否由成功批出visa 已經可以申請
我見partner visa 最快都要17-20月先批。

如果唔用Eoi 單身10 point 申請, 190 visa同步申請學簽+伴侶陪讀時間有冇著數?

同問,請問189/190 visa 2023-2024年是否減位?

感謝🙏🏻
Yes
未取消。
讀書時係偏遠地區就可以。

唔需要/唔可以之後補。
1 批同登陸之後3-6個月
2 取決配偶可否加返10分比你
3 Yes for now
如果收到invitation
之後過晒啲police check 同health check
攞到PR visa

你去到唔搵工都仲得
想問吓 我本人8月中已grant VIC 190 都first land 埋,而家人喺香港,我可以用咩方法擔保我另一半(無入de facto,有諗住結婚) 去澳洲呢?

唔該由我巴
必須結婚先,之後先可以擔保佢。

無特別時間限制既。
結婚 有無話係一定要喺香港定澳洲結?
然後可以用邊個subclass 申請佢黎?

唔該由我巴
普通apply 189有age restriction
係咪經hong kong stream先冇?
如果打算結婚後on board申請spouse visa
spouse入境時用單程機票+ETA 會唔會被border force啲人拒絕入境
因為有long stay/ non tourist既打算 違背左ETA原意?
如果25年先過嚟讀2年TAFE
到時係咪未必有5年485 visa?
由我巴
想問下可唔可以 skills assessment 先assess 個degree qualifications, 唔計工作經驗住, 咁樣成功左再入左EOI 排左隊先, 之後先再搞番skills assessment 個工作經驗睇下成唔成功 加到分? 因為唔想因為搞reference letter 而drag 左係到.. 想問下呢個做法 work 唔work, 謝謝你
無。
820/801 or 309/100,自己揀。
Yes, HK stream 無 年齡要求。
唔會。
你25年返黎問。
485等超過兩個半月正唔正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞