澳洲移民 你問我答 (33)

1001 回覆
32 Like 4 Dislike
6月 做左PIP 一星期搞掂

起香港開定澳洲HSBC
借人地址

可以搵澳洲JP 簽
簽完自己加返AHPRA o固句野落去就得
利申:自己係咁做

起澳洲做埋視像Show passport
Guidelines 好似有寫視像o固下要起澳洲
1. So far 冇野寄,網上有人教用Airbnb 地址都得

2. PIP 係視像,AHPRA 用Microsoft Team

3. 呢個唔清楚,你一係send email 去AHPRA 問/問其他人
藥房好似最穩陣

希望到時ahpra 肯就我時間
我實質係澳洲得五日 諗住第一日就整晒d 野send 好email 等facetime
巴打

我undergrad係electrical engineering,香港做緊高壓供電,諗住過到去做electrician。

我冇charter,又未夠年資拎電牌,我諗應該要行485過去,想問咁樣安排係咪行得通:
>> 讀2年TAFE electrician,學生visa
>> 讀完拎485
>> 住夠年期191/189 PR
(老婆dependent同我同時過去,佢本身香港份工可以remote繼續做)

另外,假如我想喺香港讀埋EE master先過去,揸住master去報TAFE electrician,會唔會反而有阻滯?
有D可以,有D唔可以。
無評估結果入唔到EOI噃?
可以既,兩個問題:
1. 你搵到邊間TAFE可以比你讀電?
2. 有degree去申請學生簽證讀TAFE,拒簽風險高。

有master去申請學生簽證讀TAFE,拒簽風險更高。
睇咗好多electrician cert都唔受international student,暫時搵到得WA呢個。
唔係exactly electrician,但都叫做係呢一行。
https://www.tafeinternational.wa.edu.au/tafe-courses/uee62111-advanced-diploma-engineering-technology-electrical

喺CRICOS都search到,應該正路掛?
https://cricos.education.gov.au/Course/CourseDetails.aspx?CourseID=77193&LocationID=5912

//

其實一開始我係諗482 (electrician / electrical engineering technician / electrical engineer)。但我得個EE degree + 2年exp,冇其他資格。好似有難度,所以先至諗485。

485: 拒簽TAFE 學生visa風險
482: 唔知有冇資格
巴打覺得邊個途徑比較可行?
係呀做野慢到
想問189 hk stream 係攞住485住4年,但申請時要填10年內地址。咁其實文件方面,移民官係唔係都係睇最近4年?定會睇晒10年?因為我太耐之前啲住址文件已經唔知扔咗去邊 thanks
呢個課程讀完出黎之後做唔到electrician既職業評估。
當然唔係,非香港人的話482原本只有hold MLTSSL stream先可以轉PR,依家係連埋STSOL stream同LA stream都可以做2年就轉PR。
主要審近4年,之前既澳洲地址證明都會問你要,你睇下有無銀行單之類都可以。
咁ching之後做tafe嗰行定做返bse?
同問
報189/190/491
兩年偏遠地區生活學習個5分是否同樣做法
巴打係咪搞埋asmirt 既skill assessment? 想問下clinical hours 係咪亂填, CPD D cert係咪全部都要certify
Clinical hours 應該跟返definitive Programme document 入面有寫哂咁多個placement 嘅鐘數

CPD 啲cert 要certify 哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞