澳洲移民 你問我答 (33)

1001 回覆
32 Like 4 Dislike
可以,唔需要工作經驗。
如果HR只比到最簡單既工作證明,現職要拎reference letter 岩要求(要有人工有duties),最易係咪比自己上司簽
工程界別,諗住比EA skilled assessment
想請問190 同伴侶一齊申請,而我地職業都係list 入面,係咪其中一個批, 兩個都會收到invitation ?
可以。
唔係,一個人一個EOI一個invitation。

配偶可以作為副申請人一齊申請,而唔係 “兩個都會收到invitation”
係咪都建議加錢試左EA skilled employment assessment, 橫掂EOI 都要比咁上下既工作證明既料佢?
麻煩晒由我巴之前的解答🙏🏻🙏🏻

請問lodge EOI 的時候,要填健康申報

如果中間有野要申報,係咪要交supporting document?

同埋supporting document 會係啲咩文件,醫生信?
由我巴,

我2022年畢業,得半年相關工作經驗,做EA skill assessment 報唔報埋呢半年工程經驗? 定即頭當fresh graduate 報?

另外,若果我2024年想入學讀master ,到時候都要搞學生visa ,咁樣會同visa 189 有衝突? 189 visa 唔可以同時申請學生visa ?

Thank you
由我巴,想問下建唔建議讀paramedicine嘅degree移民,定係保守啲讀master of nursing?因為此終對paramedic有興趣啲,但nursing易移民啲

利申:喺香港degree畢業
可以。
Lodge EOI 唔需要 健康申報。

你邊樹見到EOI要申報健康?
做EA skill assessment 報唔報埋呢半年工程經驗?
可以唔使。

到時候都要搞學生visa ,咁樣會同visa 189 有衝突?
唔會。

189 visa 唔可以同時申請學生visa ?
可以。
有HK Stream打底你讀個你自己真係有興趣既課程吧。
Sorry
應該係接受invitations
起immi account upload 文件o固個時候
邊個州
我想問下兩年內收到四張speeding ticketing
淨係罰錢 冇扣分
會唔會影響入藉
thank you!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞