澳洲移民 你問我答 (33)

1001 回覆
32 Like 4 Dislike
當然唔會啦,人地依家係直接比Citizenship比Kiwis,呢D邊會輪到香港人?
485既評估本來就唔係VETASSESS做,而係TRA (Trade Recognition Australia),所以唔會有影響。
搭單問
點樣先申請到洲擔保?
入咗EOI之後 洲會主動搵你咁樣嗎?

另外 拎到189/190 之後係咪做咩工種都得?
想問下476 visa 合資格嘅hk degree 係邊有得睇,
搵極都搵唔到
想問下大家
上個月尾apply咗485仲未有回音一路好緊張
今日發現自己 485 application同之前續簽500 student visa啲資料有啲出入

主要係我上次搞student visa有填屋企人 今次唔記得填 (non-accompanying members)

同埋travel history可能有少少出入不過即使錯都係填少咗一個 我係返過香港一次咁大把 唔知洗唔洗填埋返嚟嗰程 同埋過嚟讀書嗰程

有無人知我應唔應該update個application 如果有應該點updatethank you
每個州要求同程序都唔一樣

做咩都得,唔做野都得。
https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/skilled-recognition-graduate-476#Eligibility

你 check 返你個 degree / uni 係 under Washingtong Accord 就得。無記錯好似大部分香港既都係。
爸媽同兄弟姐妹本來就唔係 non-accompanying members of family unit, by definition of Migration Regulations,所以唔填先岩。

Travel history 你講緊差幾多先?一兩日就算吧。

Update的話,申請入面就有呢個function。
多謝由我爸幫手 今日終於收到190 Grant
唔該晒爸打
用476 visa 去,18個月內再轉482 visa ,想問下係咪大概咁樣
咩occupation?
環境科學相關
恭喜,澳洲歡迎你
你搵到擔保僱主,你本身又符合482簽證要求,就可以。
Wow,方便請教下係邊個州既擔保?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞