澳洲移民 你問我答 (33)

1001 回覆
32 Like 4 Dislike
睇sbs 講佢似係話收太多500
同埋要解決現時太多temp visa人士而做成既社會問題
真係有啲難估佢要開邊範
我覺得係加學生簽證費用同增加485申請既難度
問左 真係錯左
不過已解決
多謝由我巴

由我巴,想請問一下如果係真既話對我係咪申請唔到485?
我係私校巳經讀緊整車
大機會485英文要求分數會提升. 同埋提高對課程ge要求
唔好唔記得之前講過,佢地話想只要學校上報左你graduate左就自動批個485比你
我估會唔會收緊500要求,485照舊就算
唔會啦.佢地重要搵錢的.唔比人讀同唔比人grad左留底係兩件事
政府最憎果d 報個垃圾course拎500 之後就喺度返工 之前講過會收緊500既學校eligibility,反正真係賺錢嗰堆legit學校都無乜影響
咁講你又岩.希望唔好攪到hk stream
應該唔會掛 如果咁仆街搞hk stream 真係無野好講
HK stream 200個quota都用唔晒,佔極少比例都冇理由搞

不過攞個500已經又要寫GTE 又唔畀你倒讀又唔可以太大年紀,本身都複雜
我都覺…咁少人…攪黎做衰自己名無咩意思
佢而家講到明話國際學生太多喎,咪就係拎500果班
聽番黎係話搞假讀書實際想黎搵快錢果班
1)500 student visa 就一定收緊

2)反而 485 佢點轉 好影響 Hong Kong stream 日後點運作

3)還是 hk stream 不變,其他會變?
之前唔係話想令宜家d學生有個明確d嘅step拎pr?
反而係想收緊500個standard 但畢業之後會易d拎pr or明確d

我記得有係咁講過 所以485影響應該唔大甚至正面影響(?)
但500個requirement同d term可能會harsh d
唔好搞Hong Kong stream就好
500 之前好似話放風取消gte
而家咁玩法可能會難左
其實 我相信 最後 走 hk stream 人數 唔會好多

一,年青既唔會等 hk stream 佢地寧願行計分

二,好多人讀shortage 科目 根本 好渴市
依加二十
想移民澳洲
讀interior design
屋企人冇能力支持我移民同讀書
點樣嘅方法最快離開香港
同移民

應該係香港做幾年嘢
之後working hoilday
定一畢業就send CV比澳洲design studio
其實係咪好唔缺人
請問填form 1229
係咪要小朋友出世紙的certified copy?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞