澳洲移民 你問我答 (33)

1001 回覆
32 Like 4 Dislike
85 係189,我都係fresh grad開始排,2016之後一直忍受係香港做野,2019同疫情正式宣告香港死亡ge時候澳洲終於帶我走了
了解, 謝謝你
唔係
係RD
其實491算易
唔介意去sydney melbourne brisbane以外城市鳩坐4年好似冇咩難度
最多冇工開日日上連登
移民個班可以考慮491緊既時候讀個allied health master
取決 1. Master/bachelor係咩major 2. 邊個nominated occupation 3. 邊個州,不過一般就係bachelor之後既都可以計分。
請問下有冇rn 巴打
想問關於ahpra present in person 既野
個流程係咪如下?

1. 收到in-principle approval
2. 飛去澳洲
3. 整住址證明
4. Certify i. 住址證明(係咪需要改埋ahpra account 個address?) ii. passport iii. 機票ticket尾?
5. Email 以上既野比ahpra
6. 約時間facetime (係咪返左hk 都ok? 同埋facetime
入面要show 咩文件?)
7. Facetime 完等aprrove

唔該晒
大部份都正確
aphra account address唔洗改
facetime 要留係澳洲做完先走
過程中要show passport 對下個樣
想問可以先submit application 之後再交文件嗎? 例如prove of address
唔該巴打
我到時拎左一星期al 去pip
得幾日時間係澳洲
Email 得ahpra 會唔會趕唔切
你知澳洲d 效率
想問Student visa兩星期只可以返48個鐘工,想問係咪全年都係咁?定係放假果時可以返多d?
我睇youtube 有人話email 時可以同ahpra 講得幾日係澳洲
可以arrange 得快d
我預計都要星期二下午先搞得掂所有野email 比ahpra
放假期間任做
等緊TRA結果報189
9月我整咗
3日搞掂 但你certify 一定要跟佢規矩
Btw 大家有冇NAATI CCL 溫習材料?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞