澳洲移民 你問我答 (33)

1001 回覆
32 Like 4 Dislike
女朋友 vet 2年後畢業
我係RN 今年拎左PR
有計劃結婚
應該到時結婚幫佢拎visa 定佢自己apply skilled visa?
In terms of cost and difficulty.
想問入 EOI 係咪唔使入小朋友資料?
我見一路入到submit 都冇入小朋友資料
唔使。
你過6-12個月擔保佢,批得快的話唔定可以幫佢慳唔少學費。
多謝由我巴覆我. 之前overstay 都係靠你俾意見我我同女朋友而家未同居因為工作原因
如果要幫佢拎係咪入紙結婚最穩陣.
巴打想問下

如果批左pr such as 190正路讀書應該就有home fee? 咁我落地即刻讀書唔做野又o唔ok?

另外小弟讀緊on list既醫療科就grad 想去澳洲發展 190係咪最好?計過應該有70points
有冇風幾時有189invitation round?
今年190 好少位 off shore 更加難
睇下幾時又pr 大放送 好像上年咁
如果要幫佢拎係咪入紙結婚最穩陣.
是的。
如果批左pr such as 190正路讀書應該就有home fee?
你指按local student既學費?Yes。

咁我落地即刻讀書唔做野又o唔ok?
可以。

另外小弟讀緊on list既醫療科就grad 想去澳洲發展 190係咪最好?計過應該有70points
睇你具體咩科,太general答唔到。
多謝由我巴之前嘅解答

請問如果我189 得65 分
190得70分

其實係咪應該唔好咁揀擇
所有190visa 都入哂
睇下邊個省派到就去?
但係我見好多省都未開190 e.g. VIC

定係其實可以試下等189?
我見上輪189 我個職業係派緊65分
我身邊有3個同事今年都係申請189,都係65分。
Onshore 定offshore?
同埋請問係咩職業🙇🏻‍♂️
16年Design Higher Diploma畢業,之後做左六年精品咖啡師,有無機,可以點搞
485上年12月批左
但因為有啲事 結果要下年先可以長留澳洲 但今年10月點都會入左境先
假設下年先長期居留 個visa就會得返3年幾 485完結後仲差幾個月先達到4年居留 呢個情况要移民成功係咪只可以試報189還是仲可以搵顧主擔保儲落去
485 要PSA就得
Credits to由我巴上個post
唔去三大城市咪可以行HK 191
去regional 3年就得
其實係咪應該唔好咁揀擇
所有190visa 都入哂
睇下邊個省派到就去?

你應該仔細睇清楚每個州既州擔保要求先。
應該無辦法直接境外辦。建議你考慮working holiday過黎先 (年齡合資格的話).
仲要取決你係咩occupation先知可否行技術移民。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞