[PS/XB/PC] Street Fighter 6 (4) 成街都係ken

986 回覆
9 Like 3 Dislike
最好自己試
但通常正常情況都重拳腳都連唔到既話,都係因為招必殺技起手太慢,所以睇frame表都大概睇到邊d招可能唔得
大山婆綠沖後重拳再接超人拳好難接
我就係DI到人哋DI/擋咗昇龍之後呢個combo嘅成功率都係得50%
反DI到人果個情況你要等一等/行前少少/前前 先5HP(前前最穩陣),你個5HP就會打起佢令佢騰空,咁236HP就連到,總之就唔好反DI到人即刻5HP 236HP
擋左昇龍都唔得你係咪肯定5HP係PUNISH COUNTER? 可能有時你禁慢左左對面又冇擋咁就變左普通hit
我再研究下 唔該你
新手玩軍佬
想問通常邊套combo 最常用 , 同埋可以拎黎突擊?
2lp x3 腳刀
2lk 2lp 2lp 腳刀
2mp tc 腳刀
突擊用: 綠衝 2mk 2mp 腳刀
反DI就3HK 腳刀
punish combo就5hp punish counter 5hp 綠衝5hk 2mp 腳刀 sa3/ca

新手既話呢堆夠用
謝謝
終於上到白金
個MR其實係點計? 見D高手都好難升咁
我都剛上白金,發覺呢層大家基本野已經識,好睇連技熟練度,和捉心理。同gold 完全唔同玩法。
玩蘇聯佬之前陰到人嘅招上到白金已經冇用
琴日岩岩上左MASTER
1500 MR 起步
嬴一場+ 6 - 7
輸一場就跌 1X
發現有時打rk 想試下新打法 , 但原來比起舊打法無咁有成效 , 跟住就放棄左練新打法 , 但自己又明知舊有玩法有明顯大缺點同破解方法 , 好似為左勝率同分又迫住不停使用咁 , 大家有無試過呢個問題?
你用舊玩法到樽頸升唔到分,你就局住轉架啦
都未見過2100MR以上
咩分段咪用咩打法
如果用簡單膚淺既招就夠贏咪繼續用
爬到某個位你就自然要轉打法先贏到
即係可能我抄左master 打法 , 打鑽石場反而無咁有用?
鑽石同MASTER可能分別無咁大
但係有啲打法係要對住一定level既人先會有用
例如低rank果陣啲人防守淨係識凹無敵技/擋/點
咁你進攻就淨係防凹/壓起身/摔就夠
但係去到高rank啲 啲人防守可能會多左延遲解/後後/前跳等等
進攻果陣就自然要有番對應既方法 例如shimmy/延遲壓
但係你拎番延遲壓/shimmy依啲去打低rank就可能比人點番轉頭
你講出重點 , 我明你意思 , 謝謝
其實白金好多都係鳩玩
我覺得首要條件係練好d combo
至少有幾套combo係穩定而唔會drop
第二白金都好多9 impact, 入牆角準備di counter 對面
第三對空好緊要,你對空對得好,對面有壓力就開咗亂玩

我自己冇玩cammy, 但我覺你玩cammy要多用綠沖追擊,cammy起手動作好快, 通常白金都未必反應到, 好易就打到對面counter 入連技
另外見好多cammy玩家好鐘意用重拳壓起身,對面估錯/亂禁制就食counter, 你可以多d用
暫時呢d係我既suggestion, 可能其他有玩cammy既會比到你更好既建議
唔好睇分咁重
每次練新嘢係一定會跌分
練完自然會上返去
參加左新手盃ge選手 請入discord 白金新手盃頻道寫下自己報名id 遊戲id同玩家代碼 方便比賽時找對手
https://discord.gg/znnGwU4E
https://www.twitch.tv/videos/1908950517

梅原搞既比賽都幾好睇下
第一場女性PRO出場打得好精彩

第二場個11歲細路嗰種冇乜猶豫同顧慮既狂攻對上SFL選手
SFL選手ササモ講自己既背景都幾沉重, 死左既大佬支持佢做PRO
但現實係殘酷... 個細路不懂人情細故最尾......

之後嗰D比賽都好精彩下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞