[PS/XB/PC] Street Fighter 6 (4) 成街都係ken

986 回覆
9 Like 3 Dislike
想4p好似要ps5/xbox x同PC先得,ps4唔得。
Ps5呀, 個fd係屋企試過, 過兩日就抬制過去互片
我係sega話事人就拿拿聲出隻spikeout remake加network連線,然後再公布整spikeout 2 同 slashout 2,然後再整隻新世代shitout打到出屎
出梗係係最好, 請出返一樣咁多bugs同埋地下多啲架撐等我可以車柒隔離條友
依家sega出黎出去都係如龍,第二隻game未必出到,但spikeout佢真係應該有能力出。
睇好多職手又好,朋友又好都話CAMMY強角
但CAPCOM CUP得一隻CAMMY
其實佢強係邊
又點解咁少人用
有無師兄知
利伸: 新手CAMMY
vf難學難精,每個角色招式太多,練一個都有排練。不過物理性好過鐵拳,鐵拳比人打down都可以係咁踢返起身,一野combo扣人3分2血,誇鳩張
拳腳同必殺技性能都好
236hk收尾既combo 前前2HP meaty ob+3
214p可以穿波 重版本ob+3
空插插得好又係ob+3
仲有236p三種派生又有好多唔同set up可以做
拳腳就好多frame數都好靚
唔可以cancel既拳腳 5mp同2hp都可以連番其他拳腳再cancel連combo
sa性能又係幾好
sa1推版能力強 sa3距離長 基本上你3格sa對面又係你斬殺線既話完全唔可以亂郁

弱點我覺得除左個綠衝唔好用之外都諗唔到其他
少人用我覺得係因為本身難練 淨係空插要穩定插得好都好難
而家玩緊cammy果堆好多都係5代或者更早之前已經玩緊
唔似ken luke依啲中途出家都撚得掂
VF 其實操作上冇SF同TK 咁複雜,唔同嘅地方係着重近距離打,攻守轉換同節奏比較快
插腳同反波拳已前低分段個白嫖能力太好
而家成日俾人直跳變左送頭
但地面戰自己仲係好差
追唔到人地黎壓制/破唔到防
搞到好LOST
(未計防守成劈屎咁)
VF個物理其實都唔好得好多,浮空一樣係氣球人。

鐵拳係專登咁誇張,一個崩拳可以打到對飛開幾丈遠,好爽快。平時一個combo好難打到2/3,除非配合埋紅血/撞牆/超必,又或者俾對手打到倒地之後佢估到你起身方法繼續追打。
https://www.streetfighter.com/6/buckler/ja-jp/stats/usagerate
先睇一睇官方記錄既數據, 哩個係全體玩家使用角色分配率,
cammy喺各階級使用數皆排前五,
目前總數二十名角色排前五, 已經證明左本身係人氣角色

https://www.streetfighter.com/6/buckler/ja-jp/stats/dia
然後再睇下哩個官方喺rank match既全角色勝負紀錄
主要係睇master級,
cammy對上位角色, luke, ken, 春麗勝負率都好接近
對大部份人都好怕既 jp 有優勢, 但就輸畀 DJ 比較多

但最大既問題係對周街都認為係下位角既角色都係輸多
特別係本田, lily, 蘇聯佬, manon, jimmy等, 數據上都係輸多

點解一堆被坊間認為係弱角既角色, 身為上位角既cammy輸多呢?
簡單既講法就係cammy冇波, 唔係講佢心口嗰兩舊
放波哩一招有好強既牽制力, 下位角都冇有效穿波打番對手既招
但cammy有214p同sa3, 而上位角除左cammy之外就幾乎個個都有波
對住冇波既cammy, 班下位角自然有更容易發揮既機會
cammy就係對住班被認為係弱角既角色都冇優勢

而且cammy好靠空中插腳搵食,
有玩開就知好多時緊要關頭要出嗰陣就出唔到, 由打人變畀人打,
就算頂級高手既cammy都有喺官方大賽出招失敗既情況,
cammy既不穩定性比起 luke ken要高得多,
最頂層高手比較少用既原因估計係哩樣野, 易錯招, 一次失誤足以致命,
所以頂層高手偏向鍾意用luke, ken哩d穩定性高既角色
睇CPT, PUNK/KAZUNOKO/AKIRA都先後落馬好SAD
唯一希望係DU哥唔係100%用GUILE有時會拎番CAMMY出黎打
想問下點分個綠衝好唔好用,唔係全部一樣架咩,但聽人講DJ全驚最快綠衝
每個角色綠衝距離同速度都唔同
越遠或者越快就越好用
https://youtu.be/54bbomRzGT0?si=ApWYaekHb25Kbk9g
想問Luke既2LKLP接升龍有冇咩橋妙,練習場試都成日出唔到或變左出超必
Cammy係真係勁
普通拳腳真係好有威脅
D必殺都幾基本, 所以算易用, 但係連招要好準所以難精
用233昇
233唔係會變左超必咩?
超必好似要2323?
無6唔會出到SA
唔該晒巴打!跟你咁禁唔放開2直接轉入3易chok好多
https://discord.gg/a2eCNqXB

可以入discord問
小弟今個星期日搞個小比賽 時間是晚上8-12

SF6 2vs2 新老護苗盃 (星期日早上十點截止報名)
一個Master 玩家和一個非Master玩家組隊2vs2比賽
由我分隊 預計愈低分的玩家可以分到愈高MR的玩家
相反鑽石玩家就會和較低MR玩家一隊

比賽以小組賽進行 一組4隊 一共4組進行
非Master和非Master對戰 Master和Master對戰
FT2 只要取得一燈就有一分
最高分的隊伍進入總決賽 (同分兩隊就以兩隊對賽較高分者出線 如相同就再戰一場)
4隊以單淘汰形式決定冠軍隊伍

冠軍隊伍 每人200元
亞軍隊伍 每人100元

報名連結: https://forms.gle/LHkkiVT6Xr1MYWT38
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞