[PS/XB/PC] Street Fighter 6 (4) 成街都係ken

986 回覆
9 Like 3 Dislike
十字掣
十字掣,手指公放中間,永遠摸住晒四個掣,只用嗰個方位既1/4隻手指按。咁你就用少200ms 「回肽」
擋緊果陣點樣暗轉sa會易啲?
如果sa係236236指令既話
捉人截你drive rush用 dr -> 6hk 再試入214hp

一般立回上無乜用
撳入去睇尾round replay

https://www.facebook.com/devils0459/videos/895215395166212/

【地伏盃】SF6 - Dec 2023 賽果
冠軍 - micky ($250)
亞軍 - LinLin ($100)
季軍 - loseiswinmum ($50)

多謝大家嘅支持!!
原本預12月係旅遊旺季,會個個去晒遊埠,令到參賽人數偏少,但係估唔到今屆反而係最多人參加嘅一次

除咗有新面孔之餘,亦都見到啲前幾次都有參加嘅朋友真係愈嚟愈勁
喺人數之餘,俾我見到有另外一個可見嘅「指標」,令我知道keep住搞個比賽真係有用,我自己都有動力好多

再次感謝各位,希望接落嚟都繼續支持
同埋都係除咗【地伏盃】之外,大家有咩funny啲嘅idea我都可以試下搞,隨時同我提出!
一點有英國cpt 有香港最強軍佬玩家 睇下贏唔贏到
https://www.youtube.com/live/7jXS3GPcECc?si=3ge5EQL5Xg4woztR
RainPro
又一個香港人入
https://www.facebook.com/share/v/tGHrVJGUk677X5V4/?mibextid=WiMSqg

https://www.instagram.com/reel/C0-DBHOC8TT/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

繼續吹奏香港街霸界!
RainPro奪得英國線上CPT冠軍,又一個香港人入Capcom Cup!

HKFGC一直都有一句「打軍佬真係好慘㗎」,並唔係因為軍佬喺街六好top tier,而係因為有RainPro呢個選手喺度。
可能因為佢冇乜做social media,就算跟開香港街霸情況嘅都未必好熟悉呢號人物。佢除咗喺圍內已經屈到人就嚟棄game之外,本地比賽亦都常有斬獲,香港嚟講最近嘅就係CGA喺電腦節搞嘅線下賽冠軍。

因為RainPro最近去咗英國讀書,所以當香港街霸界喺度慶祝緊「終於唔洗打軍佬啦!!」嘅時候,佢就已經喺UK各大小比賽度殺緊人。
而喺今次嘅英國線上CPT度,RainPro都憑精準嘅execution、終極大膽嘅多次Ex昇龍,先斬殺歐洲最強Cammy - Hurricane,最後喺總決賽Reset局入面贏埋街五最年輕嘅英國賽區冠軍 - EndingWalker,勇奪冠軍同埋Capcom Cup資格!

所以除咗上次同大家介紹過嘅Chris Wong之外,再多一個香港人成功進入最終大賽Capcom Cup!

最後RainPro喺賽後訪問都話,香港呢區其實真係唔惹少,未來好可能會見到更多香港選手進入Top 8,甚至係拎冠軍。

多謝大家睇到呢度,希望各位未來繼續關注香港街霸社群!

——————————————————-

歡迎大家share出去,俾更多冇跟開街霸圈嘅朋友睇到
有無人知 係訓練mode試左好耐都諗唔到要點轉
要防手唔擋再轉既話完全反應唔切
唯有練多d
即係真係無shortcut或者無特別技巧硬轉?
如果重拳cancel di既話有幾多f時間可以轉
現代
狂un 啦 話俾知人我轉緊你咪撚impact 我
佢唔會咁弱智中遠距離直接impact架嘛
如果拳腳cancel再impact咪無得un點都要擋住先再轉sa
就係想知有無咩特別技巧或者shortcut令依樣野簡單少少
impact得26f 要望到再即刻轉有啲難度
214214 有暗轉 236236無
hold 實1 狂㩒6 要出就88p
想問問 之前睇到人話現代都可以自己轉技(唔用一鍵)
係點禁 定其實冇呢件事
我既理解係 用現代 但照chok技
同經典一樣就咁轉指令之後禁輕/中/重攻擊
但係如果有兩招一樣236指令就唔知點轉另一招
天氣凍、手指凍,成日斷combo
burnout之下好多嘢都會自動聯防
你擋完第一下就可以開始chok 236
見到di就禁埋拳腳出sa
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞