[PS/XB/PC] Street Fighter 6 (4) 成街都係ken

986 回覆
9 Like 3 Dislike
無目的齋打唔會有進步
首先要知道自己邊到可以進步
然後對戰入面有意識地知道自己要練啲乜
同一套打法打100場係唔會有分別
除左luke jp dj仲有邊幾隻排得高過ken
cammy 春麗?
同埋Guile
小孩同punk互beef,勁好笑
https://youtu.be/PBjV50cS7Zc?si=9Udnjwu1-aJoKB8o
第一次玩街霸 210小時用Ken都鳩到上大師
今代應該算易玩
但手速都係唔夠快 同甩招
【地伏盃】SF6 - Jan 2023

19 Jan 2024(五)20:00

冠軍:HKD$250
亞軍:HKD$100
季軍:HKD$50

賽後將會抽出兩位完成所有賽事的選手並送出HKD$50!
雙敗淘汰制;四強開始搶三;其他搶二

感謝谷友 Rock巴 持續贊助比賽!

=========================

唔好意思遲咗少少宣傳。今次想試下喺Battle Hub嗰度搞,睇下個流程會唔會順啲、氣氛會唔會好啲;請各位選手於比賽期間隨時留意 Devils Twitch 直播台 跟進賽程,預計賽事將會全數直播,如有不周之處請多多見諒。

報名連結:
https://challonge.com/tournaments/signup/OOQ7d4gE11
出招係一代易過一代。
咪第街霸1,就算係街霸,出招要求個準確度(例如最後一個方向同按攻擊掣的時間差)都高過依家好多。
5代打餐死先上到銀,今代一開始打rank就個個唔係白金都至少金
2月可能要打埋個capcom cup先出
https://youtu.be/w4wYwO9-0nI?si=8xxz4EmTcQlorSlJ

真係未見過打法咁有獨創性既現代JP,
再認真打磨下應該係好強既打法黎
呢款好唔好?定直接買8位支無線Joystick?
joypad 十字掣好定joystick好,真係好視乎你自己...........
其他人答你唔到。
綠衝失憶
表達得唔清楚,其實我意思係自身適合度方面,我手掣同stick都可以嘅,

但只係想問吓呢款M30個設計尤其係個十字制會唔會太硬或回彈度好差,因為我知道某啲格鬥手就係係整得好好,真係令人好易chok啲

咁如果呢款太差嘅話我就不如買返大stick,不過缺點就係太大嚿屋企冇位
我都係土地問題冇得用joystick.........

我有朋友用xboxone series x/s果隻core wireless controller,個十字鍵幾適合玩格鬥game,缺點係面板得4粒掣所以玩SF要用埋should buttons,同埋按落去好大聲。可以考慮下。
有無考慮hitbox? 其實無左支棍已經易收納好多
宜家好多都係機械鍵,比清水三禾果d又再薄少少
其實我都好有興趣了解吓,不過我呢啲老鬼類停留嘅印象就係方向鍵如果用制去代替嘅話會唔會好難控制?

我曾經都用keyboard去嘗試打過前幾代,但真係控制唔到某幾個方向,其實Hip Box個效果係咪同keyboard 差唔多?
我依家都係用keyboard玩,覺得keyboard連續掃幾個方向(例如super)係易過hitbox,但問題就係太順手,出ken的qcf腳+前腳會好易出左super腳。
我四張野都係呢代先轉hitbox,
我自己感覺10個鐘以內已經叫做上手轉換到, 唔會同joystick有分別, 當然我自己本身用joystick都屎
都有諗過用kb, 但用hitbox可以大大力拍落去感覺爽D
對我黎講最大問題係無名指唔夠力, 方向左無方向右咁靈活, 呢個同初學彈琴有D似.

不過hitbox除左格game外應該唔會有其他用途.
(eg. gvg, 其他2D arcade game)
我五張了....

按鍵入方向,咪話第二隻格game,我連儲系招都唔係好出得掂。
原來hitbox正確擺手要係咁

我啲用慣joystick 老鬼好難想像如果要hitBox豪鬼,先前跳然後要凌空再出Super嗰招天魔豪斬空,即係凌空chok兩次波
如果要用Hipbox嘅話,我真係調教唔到快得過支stick的,因為打咗幾十年已經變咗反射動作

我就係xbox人但無買core或elite, 只係用緊原裝嗰款,
成隻鑊型兜起就麻麻哋好捽,以我所知Core /Elite係可以有幾款十字制替換
果個鑊形十字鍵我覺得還好,不過因為係去人地度玩,所以冇試過換件。

如果係咁,直情買枝大棍啦,唔駛諗。我哋以前打慣街機,大棍個手感係無可取代。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞