ROG首款Windows操作系統掌上電腦! ROG ALLY[4]

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
子龍任務 啟動
部野玩信長之野望同FIFA會唔會lag?
Setting 問題
買左部日水,暫時滿意

買之前已經知道同接受左有以下問題:
1.舊電好細, 帶出街唔帶充電就會好快無電
2. SD卡同卡槽有機會燒
3.會有少少bug
4.唔好期待可以全開高畫質

會買既原因
1.多數室內使用, 唔會出街個陣用
2.預左唔用sd卡,自己換ssd
3.原本就係行windows, 可以玩steam以外既遊戲(例如xbox game pass+其他online game)
4.比較少玩3A大作
5.比laptop細部, 帶去其他室內地方比較方便

一開始基本setting完之後下載返中文就得
玩左一陣Apex(全部較最低+turbo30w)可以穩定60fps,可以接受

我覺得對大部分人黎講, 如果多數淨係玩steam既遊戲, steam deck應該會抵d
不過rog ally比較符合我既要求, 所以先選擇佢
30FPS我就夠
SWITCH版FIFA我都玩左幾年
Ayaneo2我有
其實係幾靚仔既
不過唔好期待佢既aftersales/保養/優化
Lock 電點解?
手動好,TF卡槽都冇咁熱
暫時日日長開15w玩gundam vs full boost
幾順玩得好爽
有冇人有手動mode既 setting參考下
嘈過SD好正常,食電係佢嘅兩倍

手提機受太多限制
10W其實玩到咩game
gal game h game
仲有接龍
機戰30

八方旅人

之後等其他Ching報告
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞