ROG首款Windows操作系統掌上電腦! ROG ALLY[4]

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
之前買左部OXP MINI...散熱口有個USB-A、每次插完拔返出黎都興恰恰、奈何華碩咁睇唔開擺SD槽
台灣好似都收費,不過係800台幣

香港個價錢總要領先全球
Sorry Ching, 有人要咗
唔緊要, 恭喜放左出去
換左個老婆佢就留得返部機
我想要㗎
振肛
有冇人買咗ally之後開少咗desktop,幾日冇開過

訓住打係有一種魔力
1:30佢張sd card個4K部分有冇咁堅, 快我張sandisk extreme pro勁L多
如果張TF卡淨係for PS2/GC/NDS&相,再配合埋手動mode散熱,我覺得仲ok。打3A係用SSD,即是張TF卡閒置狀態,啲熱風都係60度左右,應該唔會唔會熱壞。其實放啲indie game入去都冇咩問題,不過建議tune好個散熱先。

我遲啲都會塞張512/256for無聊器懷舊,巴打有冇推介
SSD未到,簡單再玩咗幾日
1. 個喇叭真係唔錯,好似比SD更好
2. 買咗100w usb線開到AC mode, 基本我都用max fan, 30w below 70, full power基本失控見到會上90
我自己唔玩3A@ally, 無乜必要用到full load, 25-30w夠玩
3. D4 30w 1080 high texture, 其他off/low 3x-70 fps不等,村最低,出街打基本上都50-60
4. Switch 25w, 終於比SD順了,打火紋x2 resolution都可以30fps

整體上夠晒玩

不過SSD未到,懶得搞太多
火力全開會上到53W,呢個輸出已經追得上miniPC不過個散熱器係頂唔順,好快陽萎
其實除佐舊電,其他都好滿意!
Tune好就係,到咗手都要撚一排先會ok。用佢預設Turbo個溫度真係好唔掂,keep住80度以上。如果佢個turbo係鎖死最大輸出30W就唔會咁高溫,同埋調高少少風扇,keep住75度唔難。

如果全速又真係幾涼,30W都係六十幾度
終於今日收到部機
聽日等埋土炮散熱就換埋個SSD
已經update咗最新bios先
追POST話停個boost,可以又慳電又冇咁熱,除咗呢個之外,仲有咩要留意?
同你相反 部機變咗電子垃圾
成個星期冇開過 淨係喺度玩手機
1.Bios 日期時間正確,用英文Bios
2.小心SSD鏍絲滑牙
3.自己set手動mode,停用windows裡面cpu boost
4.最好有藍芽滑鼠鍵盤
冇咩心機打機果陣我都差唔多
發覺係買機同裝野果下最好玩
全部嘢整完之後索然無味
Setup都係一個遊戲
買前已經預咗
追女前&追女後
sad but true
咁你好啲有心理預備
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞