ROG首款Windows操作系統掌上電腦! ROG ALLY[4]

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
22號落單嘅德馬,終於出貨
不過好快到,佢用dhl
呢部野用晒啲錢比版權,宜家開返關,拎返大陸整?

準備奶嘢
我係YOUTUBE見到有D ON9仔係度怪ASUS攞風扇細聲黎做賣點
得一年補可能過左期
其實部部風扇都可以無聲
不過會爆機咋嘛
我又係買高達版
目前只係個芒又條裂紋(之前打掃放左D野係面整裂左)
咩事都冇
我睇百度話可以俾錢硬件升級上7840U加轉RAM
但問客服話無
升級應該係指買左舊版尚未發貨??
因為AYANEO都係咁
黎緊AYANEO好似話會PLAN比2代6800U升7840....自己升的話應該要比晒成塊PCB的錢,同埋算係智商稅、因為官方打算出埋MINI CASE去比你放塊舊PCB當MINI PC咁用
條友仲要怪因為風扇速度低而細聲、繼而影響到SD卡會煲壞
但有返咁上下知識都知道出風位擺個SD槽一定燒卡
FULL LOAD下70幾80度張卡一定GG
就算更新左BIOS提高左風扇速度都無用
https://tieba.baidu.com/p/8414615711

唔係喎OXP果個寄番去廠升級
寄返去升的話就會回收返原本的PCB、會評估返原本PCB現值收返差價&人工費
因為目前尚未見到OXP會推出MINI CASE、來回寄又要等佢幫你升級、一個月走唔甩,人多排隊可能2個月、佢一般升級完都要煲一煲機先會再寄返比你、就好似平時出新貨咁
問客服報下價,大陸錢解決問題既
但個陣真係拎呢樣野做賣點
話到明係PC...唔好咁高期望
依家D台式電腦想散熱好機箱風扇都開到1500+、甚至FULL轉數 2-3千
更加唔洗講用係呢D機的渦輪風扇、最高都有5-6千轉、噪音至少都40幾50,不過隔1.2米範圍就已經可以忽視呢D聲
呢樣刻意對著steam deck 打
Steam deck 風扇經常好大聲
未出都知,細聲又發熱,一定有問題
其實捉風扇大細聲無乜意義,買部機亦都唔會係為左風扇,我見淘寶好似有賣STEAMDECK 可用的風扇、賣點比官方更細聲更好散熱效果
我都唔介意,開少少聲已經聽唔到
千其唔好大到部機震就得啦
係,預計3日到,希望唔好打風令佢遲咗
PC邊有唔熱㗎
熱邊有唔開風扇㗎
風扇邊有無聲
粒U唔係林超英啦
記得當年deck好似都有風扇問題
話常開風扇太嘈 啲人又鬧
出更新自動調節啲人又鬧拿機器壽命換來打遊戲時的寧靜
真係好難服侍

土砲散熱片已裝好,準備改機
AYANEO同ally比咁邊個好d
當前各有各缺點,ALLY會燒SD、但比較平
AYANEO 2 / 2S 個殼會開裂....其他軟硬件都唔錯、不過比較貴
改機過程有驚無險

屌佢滷味,扭到咁實做乜鳩,滑左少少牙。扭SSD縲絲千祈唔好心急,扭果下要feel到貼實粒野慢慢扭,呢點好重要。真係扭唔到就停落嚟check下支批個size啱唔啱,再唔得就搵熟手嘅嚟幫手

用靚批會好扭啲,我用果支枇係土砲散熱片跟埋的,真心唔多掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞