ROG首款Windows操作系統掌上電腦! ROG ALLY[4]

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
我想玩emu多啲
佢真係比SD明顯好
(睇片咋)
咁呢個一定..
有冇人想SD換ally
我有啲想換返sd
咩原因
竟然
係咪換,我有部sd
都係sleep嘅問題

我係幾日先拎一次上手撚幾下 撚一陣又放低嘅爸爸玩家
等我撚多一晚考慮下

你部SD咩狀況?
你要當佢一部真電腦... 唔似電話/Switch
小朋友才作選擇
我都無打算放SD
我好同意,佢個W輸出數字同換返黎嘅機能唔成正比

同埋就算你系統設置幾多都好,佢都只會因應你設定咗幾多W去耗電
要玩得耐真係要心機tune
以牙石速度,最少都要valve兩三倍時間先ok…
要清個啲無謂bug 都搞一大輪啦
唔計華碩部機d bug ,windows自身bug都搞你一輪

分分鐘想玩隻game 都要驚佢無端端彈game 或者開唔到玩

但係我都撐window 掌機
其實好多pc玩家早已習慣,唔好講troubleshooting
無事無幹搞一餐嘅都大有人在
Console玩家買Ally真係好需要覺悟
好多人真係以為買部貴啲嘅switch咁

Window 掌機好玩在其實唔係啲遊戲

而係window 嘅客制多樣化
早排我部desktop先比win10更新撚完,更新搞到睇youtube有問題,個介面由黑透明底白字變咗黑透明底黑字,要自己再裝過顯示卡驅動先變返正常

成撚日比win更新強姦,迫用家幫佢debug
所以我家下都用ps5打機,只係有時 steam平 我先轉PC 玩

我前排想玩 2077

Game都開唔到 係咁出error俾我,真係屌佢老母
都係主力PC,部垃圾PS5比唔到我想要嘅效能。2077都仲可以,巫師三廁世代彈到一肚火呢間廠啲game我以後都唔會衝首發,等半價先會買

平時玩CAPCOM啲game多,呢間廠啲最佳化算係滿意。如果玩rpg、2D橫向、戰棋或indie,我比較想用手提機
係,用咁多年windows已經慣咗
但係都好多人買呢一種機用咗普通遊戲機心態買乜嘢都唔set
直接win掌機/deck去玩 game 唔調設定/其他選項然後嫌乜嘢乜嘢
其實就算本身多bug都好輕微自己調整下撳下已經可以改善好多問題 改善玩嘅體驗
應該係FIFA 問題 15W玩nba 2k, gta, rdr2都好順
其實vram 有冇必要較多啲
點解禁入task manager performance 到show Memory 係用緊 5.8/11.7GB而唔係5.8/16GB? 唔識電腦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞