ROG首款Windows操作系統掌上電腦! ROG ALLY[4]

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
邊到買 想裝埋

應該一餐大快活早餐價錢,連埋拆機工具
做乜淘joystick整機都唔順便淘埋個土砲片
改bios時間做現在就唔會卡
沒錯,cloud recovery 重點:
1.Bios裡日期時間正確
2.Bios語言用返英文
3.bios裡面security boot [enable]
4.用最新bios
5.插電
降11度其實算唔錯
未搞換ssd
Hea裝一隻steam一隻bnet 玩下先
尋晚懶,update完,比佢自己裝bnet
坐咗成晚98%…之後都係copy一套入去算
試咗個幾鐘D4
vs SD
1. Mon進步真係差太多,顏色細節
2. 機明顯輕咗,無咗demo機背脊條鎖鏈,感覺舒服咗
3. Stick真心唔鍾意
4. Joystick mouse好難用,trackpad好太多,我諗佢加粒Lenovo個紅色的的都會比而家好
5. Armor crate好fancy, 但唔夠SD人性化,有啲setting放個位真係好微妙,連個fan curve我都要開YouTube先搵到…
6. 用manual curve我開22-25w 100% fan 打D4只係60幾度,good啦
7. 1080p texture high, 其他全off/low, 都有3x-4x fps, 我都接受,turbo開咗一陣,會更順,但我想先摸熟點先可以玩耐啲
8. 背掣無特別易誤按
9. SD上Ally 唔推爆turbo唔會賺到太多fps, 但上咗resolution都算係明顯進步,好多game行800p都好怪

Emu未有命試
用cloud recovery 保證冇裝漏裝錯
同deck比
Deck有game應用生態補貼3000幾蚊係其實咁上下㗎

其實同嗰啲6800u/7840u嘅機比較先會公平啲
如果係買ayaneo, 你地咪開心到飛起?
ssd裝簿馬甲,然後做個簡單搭橋去側邊散熱模組度,full load都係得50幾60度,待機30幾40
d人鍾意吹捧steamdeck呀嘛
低功耗呀嘛,價錢低呀嘛
好想同佢地講句,咁唔鍾意win掌就返去玩steamdeck啦
等得ally出先買windows 掌機既人多數都係想買大廠機
唔係以前5800 6800u既時代已經買咗
你叫呢堆人買大陸機 仲要係唔太出名嘅牌子
等於叫人買laptop 買乜鬼機械革命 神舟之類
更何況而家ayaneo 價錢上又冇乜優勢,性能又冇乜凸出
打勁game唔高過70度就已經可以接受

Ayaya個價仲係唔夠吸引,仲要係支牌,怕佢係部機有後門。如果唔係ally價格咁進取打手提機市場,我估32GBram 2T 7840U 嘅版本起碼九千幾
你地有冇用套套/機殼
呢部pc黎唔建議加個套,最好比埋本身個殼間接散熱
我係igg, 買左最top. 限量黑色鴨仔版7840 64gb+4T, 加埋最低贊助費,1萬5
console handheld買咁既spec 有鬼用咩,用一年已經要換
我諗住用2~3年,等獨立顯卡版面世
ayaneo開發緊next 2, 好似話會係有獨立gpu, 如果成功都要等多一代先成熟d
有七百幾蚊cash Dollar,去豐澤買行貨,大家覺得O唔OK
我話唔ok你係咪唔去
係….
唔ok
去買水
一樣有保
慳返啲分同1000蚊好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞