去左人生洗腦課程,記錄晒入面所有內容細節 (2)

1001 回覆
1183 Like 6 Dislike
除衫都肯 真係冇腦
有無得claim持續進修基金
其實都要架……無自信工都唔敢啦搵
interview 俾人chok就縮
我都有朋友已經讀完晒呢啲課程

原本喺間大公司裏面做中層收入穩定,仲有一個物業揸手
不斷參加佢哋啲課程又做義工幫佢哋教新人嘅課程
雖然佢真係向自己嘅夢想前進 但係所有錢都比呢個機構吸乾晒
參加佢地啲課程,同埋佢追求夢想嘅過程裏面所有洗嘅錢都係送晒俾呢個課程裏面嘅人

到最後連層樓都賣埋,朋友都只係得返幾個,最後佢個人生裏面就係得返呢個課程裏面識到嘅人

好撚慘
佢初初係比公司裏面嘅男同事扮追佢,然後呃佢入去
比我係男真係好彩條女原來咁撚豬
過人世真係搞不撚掂
勁似邪教收教徒
你朋友有上連登?
咩course咁癲
有冇details分享下
想問下樓主
係咪肯定你個班入面無人係媒
我聽人講呢啲一班60人可以有50個都係媒呃個10個人
個50個都係假比錢
玩ocamp咩
一生人一次
P咗都好樣衰
巴打都食得好開下
你呢種急才去到洗腦堂會俾人趕出嚟
仲要收完工去聽
個人又攰

其實係咪好似個啲中小學上嘅領袖營威力加強版
好高質嘅紀錄post!深入虎穴仲鉅細無遺記錄哂個過程,
Respect!

呢啲人生課程或者傳銷都係靠半禁錮同洗腦手法去行騙,利用人嘅弱點或者貪婪去控制人,嗰人意志力弱啲都好易上當。

無可奈何身邊總會有朋友中過招,但就算我地知道係呃人嘅,都愛莫能助。就算有樓主呢個警世post,都好難避免繼續會有人被騙,只希望有更多人睇過呢個post,可以留意下身邊有冇親友被邀請上呢啲課程或講座,阻止佢地出席,Day 1都唔好去先可以減低被洗腦風險。

我以前讀大學嘅時候都被U mate邀請過去Amway,問我想唔想返part-time,不過去到聽就講咩會藉,又話要入會,要比錢,心諗當我水魚on99,扮哂嘢聽完就走咗。

另外有個好朋友就比1040陽光工程洗哂腦呃咗返大陸,就算我地點提醒佢都冇用,要比人榨到冇哂錢先識醒,不過好彩返到香港就踏實返,所以話呢啲乜嘢課程又好,抑或咩搵錢大計,都係萬變不離其宗:洗腦手法,控制人心理同意志。

BTW樓主描述呢個課程嘅時候我不斷諗起男親女愛入面嘅心靈慰藉中心劇情,好有畫面
辛苦樓主 希望救得一個得一個
樓主咪話有啲好明顯係媒
咁似係friend搭friend/同事介紹多啲
護士因為圈子好多都醫護所以咪介紹番圍內識嘅

外面啲工你介紹舊同事已經可以唔同工種
小學嗰啲營
大學嗰啲ocamp
一撚樣
最尾嗰日啲人喊曬咁都唔知做乜撚野
其實點解保險業咁鐘意呢啲課程?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞