去左人生洗腦課程,記錄晒入面所有內容細節 (2)

1001 回覆
1183 Like 6 Dislike
咪即係ops
至少冇得鳩sale , 佢又冇情情有佣
唔知點解覺得會上依啲課程嘅人都係啲認真撚
佢地會好堅持去做一樣嘢希望成功比人地睇
所以先會比人氹到去報完一班又一班
相反性格鳩流流嘅人跟本唔care嗰啲所謂嘅‘承諾’
所以點都無辦法洗到佢地腦
知道左咪踢佢走
無得紀錄同踢爆
定其實已經上晒?
咁以前冇咁多網上保險嘅年代佢哋都有存在價值嘅
宜家有Generative AI加埋以往big data 去做programmatic ads就唔需要佢哋㗎喇

不過我個重點唔係經唔經佢哋買
起碼做保險都叫做係為己利符合人性嘅行為

做哩啲洗腦course完全係損人害己
希望聽日係打定曬,先貼上嚟
所以冇可能洗到我腦 點解遲到啊 咪遲到囉有咩好解釋
分享返上個PO 有個ching post 嘅呢篇文, 信息量好高,
11年前台灣已經有一模一樣嘅洗腦班,
探索 - 突破 - 脫變

有啲細節位, 齋睇完個心都好已經拿住拿住:

多謝樓主喺連登開PO 令更多人加以防犯。
開呢啲洗腦班嘅人真係落10次地獄都唔夠。

https://gn00116743.pixnet.net/blog/post/39928585-知識--"洗腦課程"-三階段完整解析
(好堅持去做一樣嘢希望成功比人地睇)呢種應該歸納為啲無自尊,好仰賴他人評估評價既人。而唔係認真既人。

認真既人可以係為自己個 persual 去做 而唔係為 external point of self view 去做。
去過幾次
我諗有人睇得出我唔係被挑選既學員
叫叉雞黎香港讀一次課程仲好
樓主D資訊整理得好好, 支持!!
仆街 個鄉音大陸佬講野講到鬼食泥咁 把聲又戇鳩到出晒戲
啲人忍到笑仲投入到果下好野
如果班乞兒係咁偉大
樓主大可以收佢哋錢
聽落呢啲咁嘅課程
真係同邪教冇乜分別
多謝樓主深入虎穴踢爆
等唔好有更多人交智商稅
樓主最後可唔可以分享吓
你覺得嗰度嘅職員知唔知佢哋係洗緊腦賺緊不義之財
會唔會有職員都係前學員然後入咗局
lm
Lm
條片啲鄉音好好笑
Lm
其實講咗好多年呢啲洗腦課程係呃人
點解仲咁多人中伏
推 支持樓主
終於live左,首先想講樓主智勇雙全好勁

然後就係真係睇得出好多契弟扮哂嘢想攞樓主個人資料,勸下你地成班邪教撚可以收收皮先
張紙上面嘅英文都幾差吓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞