去左人生洗腦課程,記錄晒入面所有內容細節 (2)

1001 回覆
1183 Like 6 Dislike
支持樓主,LM
留名
LM!
呢個課程係Asiaworks 既MAD人生課程。其實仲有好多公司都有一模一樣既課程,而好多媒體都有報導過呢D公司。

即日朋友幫我報左名,第2日有職員打比我,想約我用一個鐘時間做Zoom Interview,實質係初步了解入讀者既性格特性,篩選適唔適合被洗腦。如果係一個對自己前途唔清晰,迷失,冇目標,冇自信,帶有負能量,剛畢業學生,同家人或伴侶關係唔好,應該好符合佢地條件。

而喺呢幾日,我已經網上做左資料搜集,大慨會知佢地想點,但就好難搵到關於課程整個內容,個朋友都唔講,叫我自己去體驗。而我搵到一個討論區,有一班曾被洗腦之後醒覺抽離嘅人分享,原來有唔少大學畢業生,甚至老闆都會去讀。原來佢地講返係因為個講師講中左自身問題,包括性格、與家人、同事關係、金錢等等問題,講師話有方法令佢地變得更好所以當初深信不已,但最後發覺變左幫人地搵錢所以醒覺。

當中產生好多問題:
佢地會用咩方法令人去相信佢地套理論?
點解咁多年都仲有咁多人比錢去讀?
點解讀完既人係咁話好然後又係咁介紹人入去讀?
點解有人讀完後會幫人比錢讀?
入面有冇同學同我一樣其實一早知呢個課程?
強帖留名!
Zoom Interview Day

有個女士打黎,首先佢自我介紹,話係人生課程中心既義工,佢曾經做過12年文職,因為想令人生有轉變所以報讀初級課程,最後讀到高級,感情方便,而家拍緊拖,當時係呢個課程識到男朋友,因為呢個課程令佢人生變得積極去實現自己做生意既夢想,辭左份文職,係新蒲崗開自提點店,目標係開分店,最想開美容院。

對於佢既自介,我就冇評論,之後當然係要我自介啦,因為自己性格比較樂觀積極,人生目標方向都好清晰,加上我大慨知道Interview 佢目的係想點所以講完我“準備好”既自介後,佢都O晒咀,唔識繼續講落去,見佢回過神後就問我邊方面想轉變得更好?金錢?友情?家人?愛情?我就話呢幾方面暫時都唔錯,佢又繼續問好多問題,好似起底咁,當然比我耍太極咁轉移晒話題,佢又分享自己以前唔信身邊朋友,唔接受男朋友意見,唔鍾意聽人地講自己唔好既意見,自從讀完之後就肯聽人意見,同男朋友關係變更好,總之就覺得個課程好好啦,佢再講解一下個課程係20%分享,20%講課,60%體驗玩遊戲,挑戰個人目標,完成小組目標等等,每班人數約60人。

成個Zoom Interview大約一個鐘,最後確認我上堂日期時間,由於其中一日唔得閒返唔到,佢話課室必須要完整上晒,然後話幫我紀錄底,咁我地就話到時見。

點知神奇既事就出現,個朋友打黎問我做咩同Interviewer講唔去上堂,嘩!到我O晒咀,果頭話到時見,轉個頭就另一個版本,Interviewer覺得我奇怪?定係已經識穿左我?定係覺得我唔適合上堂?無論點我都係會去睇下發生咩事,大家拭目以待。
lm
Lm
LM
Lm
lm
其實樓豬你上完個基礎課程未?
強帖留名!
樓豬有冇咩個人資料喺佢地手上
小心
咁快爆post
Lm
樓豬如果未來成功混入,
不如介紹啲白卡入去做下線,
想睇吓係白卡揸刀斬導師,
定係導師成功感化白卡,

無論邊樣都係一大功德
LM
Live
祝樓主平安
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞