去左人生洗腦課程,記錄晒入面所有內容細節 (2)

1001 回覆
1183 Like 6 Dislike
同佢唔係好熟
餐廳隔離陌生人,左彈右彈,就算唔係彈你,你都會燥燥地。

何況佢係彈你唔得,仲要高壓。

唔好忽視負面的人對你情緒的影響。
點解離婚嗰堆可以容許自己break咗一生一世嘅承諾
樓主好衰
Day4 洗腦日

經過3日既熱身,今日我預期要打大佬,因為全日要上超過13個鐘堂所以我都做定準備,一早約左Partner相量點部署,其實本身我哋都有d默契,點解要默契?因為課堂入面唔可以傾計,有人試過傾計比講師發現就鬧到仆街所以我同Partner係靠默契同打眼色去溝通,例如每次2人分組講師都講明唔可以搵同一個人,當然我哋唔理啦自然就一組,(講明先我哋唔係Gay),但有組長會望住我哋,但奇怪係冇出聲話我哋,而係課堂我哋會揀最後排既位去聽,其實第一日我已經揀左個最後排既角位,後面冇組長位,昅過冇cctv(好似)。

首先上堂前組長話今日lunch會喺中心入面食所以會幫我哋訂飯,我當然拒絕話唔食啦,因為唔知飯既來源,就算知都好,中途經佢哋手唔擔保會加料,當然我都買定包可以放break時食。

10:00am準時上堂,其實今日係加強版既Day1-3,目的好明顯,要肯定全班人都受導師控制,第一個遊戲又係一開始2人一組對望跟講師指示做,果然不出我所料,全場人投入程度同氣氛比之前激進。

之後就係催眠,又係好似之前段片咁播音樂,講師講嘢慢慢令全場人入左佢世界,係咁勾起唔好既回憶,全場人大力踏地大叫大喊,唔同程度既發洩,非常恐怖!

3:30pm lunch,我當然把握時間入廁所記錄過程啦。

Lunch後講師又一大輪廢話,去到呢度我都悶到唔想聽,因為又係講承諾責任,之後到冥想加催眠時間,熄晒燈聽講師講人生應該要點,全場人都被講師控制晒,聽晒佢話。

之後講師叮囑大家聽日要著到好似去奧斯卡頒獎典禮咁,重點係叫大家搵家人 / 朋友參加聽日既畢業禮,即係叫人搵水魚。

而最後一個環節,竟然叫左上一期已經完成基本課程既學生入課室,入到黎圍圈同呢一班學生梅花間竹手拖手,佢哋盡量安排男女男女咁企,然後分享,最後上一期學生會同呢班學生逐一擁抱,係身貼身攬到實果隻。

今晚11:45pm落堂。
輕輕一推
佢哋食咩lunch?
有冇攬到唔小心扯旗
就咁睇,初級課程嘅洗腦程度還好,但細個家庭有不愉快經歷嘅人就好易中招
好想知中高級會點洗腦,樓主係咪淨係上咗初級?
同埋落堂之後樓主有冇同partner交流下心得?
想知partner點諗
如果真係收到會好心酸,因為佢真係當你係最好朋友先會叫你去,DKLM呢啲垃圾課程害人不淺
聯絡過Channel C, 比埋文佢地, 但冇回覆我
幾好睇

幾年前都有朋友俾佢啲所謂朋友拉去上呢啲課程
我同當時女朋友一聽就知咩料
係咁叫佢唔好去, 當然最後佢係唔撚聽架啦
呢樣野真係好睇本身當事人性格
我同我個ex個格係九成情況都無可能洗到腦
但我朋友又係屋企本身問題多, 份人性格又係比較平和
最後都係阻唔到佢去食屎

其實有時諗諗下覺得保險都係有類似既成份
有個朋友(其實唔係真係好熟)開頭識佢覺得佢份人都cool
而家做保險做到日日po story呀剩the team is like a big family呀乜乜乜
真係唔覺得呢樣野同佢本身個人設夾
唔一定
個洗腦課程講到為達目的不擇手段咁,佢都未必真心當你最好朋友
佢個承諾只適用於MAD
有冇叫你地繼續比錢佢地? 睇番之前同類型既課程都係咁樣搵水魚 但呢間得個上字唔呃你錢咁著數?
樓主連進階嗰啲都上埋?
如果係小說 後期就會發現個partner原來係佢哋內應
掉轉諗
爸打執返身彩啦 仲陰影?
諗完又係向Partner模仿,呢個時候基本上全場喊

CLS , 估唔到咁多人思想咁脆弱
唔會掛
不過覺得partner喺催眠嗰part會反省下係咪以前有應承個女啲嘢冇做到
大把呢啲阿爸阿媽
金剛

開住幅圖聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞