去左人生洗腦課程,記錄晒入面所有內容細節 (2)

1001 回覆
1183 Like 6 Dislike
樓主應該pin day 1 然後覆pin 繼續寫day 23456
由佢啦睇佢仆街仲好
救唔到㗎,你點講佢都係聽唔入耳,只會越嚟越覺得你哋唔明佢,做咩要詆毀個課程。

最後佢用課程個一套用係現實,發現都係無改變,先有小小機會率醒覺,少啲抗壓力真係會出事,可以做嘅就係睇住佢,唔好俾佢做傻事。
基本上洗到腦都唔駛旨意佢短期內醒
基本上要等真係仆街果時先會醒
strong post lm
我覺得係類似外國既邪教
不過外國既邪教有一個信仰(神/偶像)
而呢啲課程就將呢種信仰轉做一種思想去崇拜
食過
美國>台灣>香港
佢哋淨係報鏡㗎咋嘛
咩環節咁肉緊
Lm
其實睇到啲朋友同屋企人變成咁真係好心酸
我家姐之前有上過呢啲
佢而家癲唔晒既
但尋日同佢傾,佢仲係相信呢一套係有用同幫到人
我話你比幾千蚊比人屌不如你比我我屌你啦
佢話有啲人唔屌唔會醒架
人哋個種鬧係有技巧,唔係鳩屌架
我聽到就知真係無得同佢講
諗起以前Tvb 播過呢啲人生課程既過程
好似盛女大作戰
流程九成相似
有冇人搵到
咁想知自己去上囉
最多係無用 但唔會洗腦
唔會搞到你自殺 家破人亡 妻離子散
我覺得係類似外國既邪教
不過外國既邪教有一個信仰(神/偶像)
而呢啲課程就將呢種信仰轉做一種思想去崇拜

其實將追隨邪教嘅:神/偶像/教主
變成:對佢地集團嘅承諾
嗰班所謂嘅人生導師
精彩!新post留個名先
俾6000蚊,抽靚女水再上下其手
佢哋真係會做慈善呢啲巧立名目既門面嘢

去到某個階段就唔只樓主暫時講到嘅上堂咁簡單
要你set目標畀自己,要實踐一啲嘢
例如:回饋社會 有啲人就會搞啲籌款活動
講就話幫基層家庭
不過細心睇就會發現 受惠機構係邪教都有份袋錢

即係平時呃完咁貴嘅「學費」,再呃埋坊間好心人嘅善款
睇完始終唔太明佢地搞咁多嘢目的係咩 就係為咗賺啲學費?
上過
當年我就係堆水魚入面嘅其中一個
鬼佬講師搭個翻譯
我戈班有大陸人同菲律賓人特登嚟香港上
Drawing a circle

曾就讀CIE,而家讀緊MU現活躍於葵青區
其實同一個宗教集團有乜分別 都係咁cap 水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞