去左人生洗腦課程,記錄晒入面所有內容細節 (2)

1001 回覆
1183 Like 6 Dislike
即係佢哋本身間公司都係呢啲傳銷嚟
完全冇, 因為一早同自己講唔可以比其他野影響到我做記錄.
上堂前幾日已經做好晒準備, 預測左環境,D人會點.
比錢買嘅啫
心理好強大 佩服
有冇多嘅相同埋片睇吓
你即係好似Discovery Ghannel個攝影師
一路睇住隻大獅子喵撚住隻食緊草晒緊太陽好撚hea嘅羊
你又唔撚可以大聲叫隻羊走
有, 但唔可以公開, 會自爆
俾人鬧到喊就已經顯示到佢比較軟弱嘅一面出黎
依種應該比較容易控制
你同介紹你frd 仲有冇朋友做
佢醒左未,你有冇諗過點醒佢
驚唔驚佢爆你出黎
真係有D似
但果刻只可以咁做,
救既話即係我死, 因為如果佢信左講師果套佢有機會篤我, 同埋佢有朋友帶佢入黎.又唔知咩人
其實呢啲會都係睇門面功夫,真係會實牙實齒落去查抽絲剝繭睇清楚嗰啲係乜嘢成舊嘢合唔合乎邏輯咩~

真係講邏輯講實際講墨水嘅話,唔好話佢哋
我諗成個會大部份人都係濫竽充數
可以玩弄同操控別人既人生,的確可以滿足到成功人士既權力慾,撚完人仲要同佢講多謝。成功人士為左建立社會地位,要接觸上流社會,需要做好多形象工程,例如加入d NGO,做下義工,(扮)關心弱勢社群,當要動員人力攪慈善活動咪揾你班 on9 學員做義工。
以前都有單宣銷幾好笑
有個中同搵我幾食Lunch, 佢果邊係sales英文課程
利伸 我係無聊到極點先同佢癲

食完野上到去太子果個中心
就有個應該係佢上線既人係到就話英文好重要
你都想學好英文對將來有用乜乜柒柒
又話個課程包去澳洲 總數好似3萬幾咁上下
咁我叫佢轉台用英文傾下偈睇下咩料

點撚知D英文完全係港式英文同成日係到err errr errrr
我忍唔住問佢 你去完澳洲返黎都咁撚樣?你住唐人街?
之後佢條氣少少唔順同我用英文同佢傾
結果我無論聽講讀寫都好過佢同另一個所謂老師

到走人果陣我個中同問我幾時咁好英文
我直情串鳩佢一句 係你唔知我英文好姐

到送左我落樓佢死狗咁既樣上返去應該準備俾人照肺

另外上年飲野識到個FD
佢直接話

喂 我做傳銷 不過我唔撚會sell你
最多只會搵你出黎傾下心事飲下野
因為唔想呃鳩你冇左個朋友

到而家keep住fd 佢亦都冇叫我買野etc
我遠離左佢,佢仲未知.
因為我仲想知入面既野, 會睇佢FB,IG update
經過我幾日上堂知冇人點醒到佢, 佢已經比人控制左.
只有自己醒
Full Metal Jacket
有fd中過
讀完好似都係會叫你搞慈善event achieve something
覺得好撚鬼
的確係有門學問咁鬧
唔係邊有咁多人中招

又唔見公園呀叔會互屌到喊然後重獲新生
你條on撚鳩邊撚個得閒上返前個post逐頁睇
我上過去一次
介紹果個朋友原本係小學到中學既同學, 又興趣相近所以算係比較CLOSE既老死............原本係

先講最後結果
係我知道佢向我屋企人介紹果時我立即當下絕咗交,
(因為由細識到大, 我屋企人都識佢)
後黎一段長時間後再見面時會有一兩句, 但係無可能返去以前咁

再講當日, 佢叫我去接佢放學名義叫我上去
我以為條友中傳銷而上去睇下想拉佢走
然後上到去先知要上堂
過程唔使講, 不斷咁轟炸你同哦你
又分小組扮到好似好FRIEND咁話分享其實想挖你心中既弱點
最後又SALE課程又盛
我無應承佢地任何野再走咗
其實當下都發覺唔對路, 我之前係完全唔知有對呢D仆街野
只係隱約覺得有問題

後黎無聯絡, 聽另外D朋友講條友性情大變
原本果D朋友都對佢敬而遠之

而家同佢既圈子完全無交集了
樓主,辛苦晒

深入虎穴
又要保持清醒,但又要扮嘢
仲要記錄晒成個過程
真係一個人闖咗10關去打大佬咁
萬分佩服同respect

咁努力咁辛苦做咗咁多嘢
就係想揭露呢班魔鬼
希望有更多傳媒可以報導
收佢哋皮

大家可以試吓一齊炸Channel 個inbox
要求佢哋報導
應該有用
聽聞以前有一間既背景係個老細識咗對夫妻搞呢D課程
結果係個老婆被人搞之餘老公仲幫佢手去害人
而佢地係好甘心咁做既...

雖然只係傳聞, 但都咪話唔恐怖
想食左二
辛苦樓主收工仲要聽佢哋9 up
不過好好奇點解啲組長成日喊得岀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞