NVIDIA & AMD 新舊顯示卡討論兼等等黨悲報29 唔撚買卡

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
信仰稅+智商稅
收到
4090Ti賣1999既話4090應該都可以繼續企撚硬
呢個game雖然有好多不足之處

但唯一好處就係好玩
一定唔會開光特效,開完之後睇到勁唔舒服
借po一問,你哋玩RE4 remake會唔會覺得有啲場境個HDR太黑搞到咩都睇唔到。例如下水道或者入咗冇燈嘅屋
我張1660仲用得好開心
先兩日行腦場睇
4080 Asus rog賣$11599
4090次旗艦Msi trio X 賣$13699

個價錢差距咁少點解要買4080
就咁睇批4080唔係大心攞出嚟賣嘅,既然唔係攞出嚟賣不如擺番係倉庫到咪最好
其實4090同4080嘅價錢同效能都係相差30%左右
點解啲人會覺得4090係最抵玩嘅卡
而4080係最唔抵玩嘅卡
先兩日行腦場睇
4080 Asus rog賣$11599
4090次旗艦Msi trio X 賣$13699

個價錢差距咁少點解要買4080
就咁睇批4080唔係心攞出嚟賣嘅,既然唔係攞出嚟賣不如擺番係倉庫到咪最好
用黎襯托4090囉
有呀 , 佢暗到係要直情較光幾格先至睇到少少
我下水道死咗幾次就直接關撚咗HDR,亮度再最高,即時舒服晒一次過。OLED仲要有黑位加成
係咪update完個bios就得?
岩岩update完唔知仲會唔會有事
仲有事嘅話就熄左ftpm試下
我用windows 10就直接熄左ftpm
隻mon係2k 60hz,都係等埋4060先算,橫掂唔差左1-2個月...
城堡Leon跌咗落下水道真係暗到阿媽都唔認得
之後去到孤島冷藏庫嗰度唔開燈都係乜都睇唔到咁滯

我玩緊嗰陣時都有少少懷疑咁暗係咪正常
NVIDIA晶片庫存遠超安全線 RTX 40系列顯示卡價格下跌
https://news.xfastest.com/nvidia/127126/nvidia-rtx-40-price/

老黃
玩total war同騎馬砍殺都好順
咁如果用成皮野買4080, 咁不如加多2500, 買 pny 4090 仲好

咁當然如果 丐版 4080 賣 8500 左右 其實都有市場
high end series 跌緊???
見唔到雙風扇最平果D跌
4060/ti 都係得8GB vram

都幾肯定三五七載唔到

家下2k gaming 大作可以食成10gb vram

除非你之後可以接受日後降畫質捱落去 或者玩返1080p
其實用港紙二三千幾銀買咗張咁嘅卡返嚟有咩意思 ?

我床下底嗰張1060都唔使為咗玩隻game要遷就啲畫質 , 到而家開中畫質都仲可以玩到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞