NVIDIA & AMD 新舊顯示卡討論兼等等黨悲報29 唔撚買卡

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
咁你點睇去餐廳食個餐蛋麵成本幾蚊

賣比你幾十蚊,狂加價又賴通脹

利申:4080個定位只係比4090/4070ti 出貨

買4080 真水魚
計 die size 4080 粒 ad 103 (379 mm^2)仲細粒過 3070 ti 粒 ga 104 (392 mm^2)
3070 ti 599
4080 1199
台積電一係係收貴幾倍啦
定係果8GB VRAM 要幾千蚊
成本貴幾百,賣俾你就貴幾千仲唔係藉口?

仲有咩成個半導體業加緊價? DRAM 同NAND flash 價錢插水,係咪唔計半導體
計die size咁你不如用返最舊果d工藝

果d睇個樣大件夾抵食
咁你點睇4080 粒die 只係千零蚊,但狂加價又賴台積電?
咁你點睇去餐廳食個餐蛋麵成本幾蚊

賣比你幾十蚊,狂加價又賴通脹

4080個定位只係比4090/4070ti 出貨

買4080 真水魚
3060 TI 卡王正式登埸

70ti清貨價

3060Ti 攪噤撚多嘢
邊張性價比高?
仲買8GB?
真係買唔落手
呢批清完之後就會見到全線4070減300
4070ti係咪會企硬
多人埋單咪企硬

呢個價錢買12GB VRAM 仲柒過當年970 3.5GB VRAM
搵到張msi gtx1060 gaming x6gb $500
1060 500蚊貴左啦
隻牛夠450W夠位真係二手1060好過
1630根本就係1060ti翻新貨...

https://www.videocardbenchmark.net/compare/4571vs3595vs4536vs3548/GeForce-GTX-1630-vs-GeForce-GTX-1050-Ti-vs-Radeon-RX-6400-vs-GeForce-GTX-1060

btw而家display card low profile根本就無選擇
明明mobile GPU可以整到更細更慳電就係死都唔拎mobile GPU整low profile
隻牛夠450W夠位真係二手1060好過
1630根本就係1050ti翻新貨...

https://www.videocardbenchmark.net/compare/4571vs3595vs4536vs3548/GeForce-GTX-1630-vs-GeForce-GTX-1050-Ti-vs-Radeon-RX-6400-vs-GeForce-GTX-1060

btw而家display card low profile根本就無選擇
明明mobile GPU可以整到更細更慳電就係死都唔拎mobile GPU整low profile
我300蚊都收到一張1060用黎玩game pass
都嫌比貴左早知500蚊收1070
6400 都是sff用,dell果d你唔使諗插電卡 ... 好多時W數都是剛剛好, btw呢d下價卡 好快會比780M打死
爭啲中伏
係旋拍搵到500蚊1070 係咪上得
有無咩要注意?
無咩需要注意, 除左一定要面交, 睇個hdmi / display port 係肉眼肯定用到外
預有風險totol loss
唔好諗住有完整咩8成新乜乜柒柒
因為一定係礦場水洗翻新咭
a2000
4070 係咪傳會減50鎂
有錢買A2000不如砌部3060啦
做乜鳩老女人卡都未出
皮褸狗就要減價
有冇試過插其他機
重裝driver 同windows 之類
我啱先都試緊張4090
換左ssd 同pcie riser就detect 唔到gpu clock 行咩都得10幾fps
原先都得
家陣換返尋日個setup就冇事

兩張都卡皇 會唔會係你問題
同一個SETTING 插返舊卡3080乜事都冇
EMAIL左香港ASUS話唔水貨驗
退返去算鳩數
等行貨平返少少再買
我自己試左陣
條riser 行4.0會炒 乜clock 都detect 唔到
改3.0就行到
你都試下
或者down gpuz 望下行緊咩

退返去唔收運費咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞