NVIDIA & AMD 新舊顯示卡討論兼等等黨悲報29 唔撚買卡

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
desktop : GA 102
laptop: GA 103
4070<3080
3070同3070ti差幾多
A卡玩Apex有咩問題?我用6900XT玩咗差唔多兩年多啲啲都冇遇過問題
laptop版3080,你好少機會遇到礦卡

個人認為買得laptop,就唔好單睇一部分,要成部野去睇
例如 帶出街重唔重,屏幕色水正唔正,喇叭發聲量如何,電量應唔應付到3080帶嚟嘅負荷嘅等等

單睇係3080就覺得好正好抵玩,但舊電可能只係用得45分鐘嘅,你買返番實後悔喎
2020: announcing 3070, faster than a 1199 dollars 2080ti!
2023: announcing 4070, faster than a 599 dollars 3070ti!!
asus z13 2022減價,包3080 egpu,考慮中
都想了解值唔值,見16G vram,即係可以run 到 require 16 g vram 嘅ML model?
+1
Cod嘅話更加要用a卡有加成
但玩玩下又driver timeout, error乜乜77會冇mood
我先用咗五個月,經常爆driver

你玩咗幾耐?我總共玩咗600幾個鐘
唔止我一個,睇返上面啲巴打就知啦

負我皮都冇用,事實上amd驅動廢人人都知
apex n卡都有
叫佢哋買嚟試下先知,不過最後衰咗唔好喊
我由Season 0已經開始玩
R9 270X
1060 6G
Vega 56
RX 5700XT
RX 6900XT
玩咗咁耐以嚟(800hours + 580hours , 玩開兩個account)用過上面嗰五張卡玩 , 最多問題嘅都係270X同5700XT , 但未至於咁誇張成日都D3D device timeout , 通常彈error都係因為自己手痕自己超 .

通常我玩Apex會遇到嘅問題都係大家都會一定撞到嘅「Truly Apex experience 」, 彈server彈UI Ran Out of Room仲多過硬件問題 .
想打下PCVR又想學下3D ,4070 8GB vram係咪唔夠做
我唔會咁得閒負皮comment
A卡 driver 問題我梗係知道有 , 但係如果真係純粹打機嘅話至少我自己親身經驗真係冇乜 .

咩Chrome based Hardware Acceleration 閃screen 呢啲相對minor bug幾乎差唔多直接忽視 (轉用Software Acceleration )
roll back driver
得8GB VRAM唔好話VR , 玩RE4 REMAKE 2K打爆我都驚佢會爆VRAM
年尾砌機用6700XT玩到依家都係未解決到黑屏驅動逾時問題,已經完全冇超頻
咁嘅話我會建議你買返N卡 , 用A卡真係要夾8字

先前喺HKEPC同人哋開拖 , 就係講點解我用A上冇問題 , 而人哋用A卡咁多問題
apex有咩咁好玩,lol mixed pubg咁
畫風又卡通

緊係玩csgo
true
之前用1070 8GB打爆RE7同RE2+RE3 remake, 2K ultrawide開max, 次次都係VRAM紅色比佢警告但從來冇試過出問題 RE4係騎呢D
咁我又冇巴打你玩得咁多apex
以前cod mw就玩得多好多

我自己好少打機嗰陣driver time out
可能張卡以前鍛煉得多
嗰陣鍛煉就成日炒
我6700xt唔超頻冇問題

一超就新年快樂
佢好似試過,呢個post A卡出事好似係佢同埋某個ching係飛鹿買生化星6700XT出事。

我用咗十幾年A卡都係藍寶石,打機冇咩問題,通常都頂到換卡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞