NVIDIA & AMD 新舊顯示卡討論兼等等黨悲報29 唔撚買卡

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
我本身都係諗住N卡aim 4080,都係見到老黃刀法咁先買 7900XTX
其實粒GPU die 分分鐘唔夠成張卡五分一價錢
所謂加得勁咪又係幾舊水
根本藉口黎
試下由Power Limit落手 , 降Power Limit 效果感覺上好過Undervolt
唔想犧牲性能
同埋OC/UV 嗰隻炒係好陰濕
明明去烤甜甜圈同haven 無事
但打打下機又會crash,又間唔中出driver timeout
如果唔係試下轉OC/UV setting 就無事既話,可能都以為係因為AMD 垃圾driver 出事
而家張6900XT 之前用風冷,打打機會熱到黑MON 打柴

結果一野上水冷就解決哂D問題,但洗水道最痛苦(千萬唔好用普通水.......會生鏽)
下一代再出會考慮換機,但都要睇要本身跟水冷BLOCK 既選擇
benchmark都唔見得夠demanding。我張4090 UV到跑3Dmark同heaven都唔crash再預鬆25mv,打左幾日機都冇事。之後cyberpunk出path tracing玩左陣就crash,繼續25mv上調多兩次即係50mv先穩定
幼兒聽到我地嘅聲音
又入多張平兩百嘅pny 4090出黎
我2k 60hz玩3a 都夠滿足啦
不過仲諗緊等philips 代理入24吋2k165hz,定係買機械師27吋平mon

因為本來放枱,gpu 1080p ultra都75度, 買27吋mon,主機要放落枱底,通風更差。 又唔想學undervolt
唔想學野了
用緊I5 12400內顯
諗住自學返photoshop
發現乜都未整 淨係2層layer都lag機 delay
有無卡推介預1K左右
全新就最平嗰張GTX1630
$2999
垃圾驚間唔中開番黎玩就次次都比人ddos郁唔撚到 一係就no reg, server timeout
仲要成日比幾隊charge rifle十萬九千里遠煩鳩

唔係好明點解隻game生存到咁耐仲要咁熱門
ching有冇興趣講下點keep玩咁耐
係,成個半導體業每粒野都加緊價,全部都係籍口黎
點樣6%
還可以

如果唔介意貴多二百幾,買RX6400,但效能勁超多
https://www.ettoday.net/news/20230419/2482447.htm#ixzz7zKQNWK8F

唔知真唔真。皮褸佬減料加價賣,歐美用家點會含你條爛腸。用得70/70Ti嘅人都好重視個價錢

而家AIB都比你玩死
香港一班人爭住含
明明on9價,但撞正燒肺
計 die size 4080 粒 ad 103 (379 mm^2)仲細粒過 3070 ti 粒 ga 104 (392 mm^2)
3070 ti 599
4080 1199
台積電一係係收貴幾倍啦
定係果8GB VRAM 要幾千蚊
成本貴幾百,賣俾你就貴幾千仲唔係藉口?

仲有咩成個半導體業加緊價? DRAM 同NAND flash 價錢插水,係咪唔計半導體
第二種計法
台積電N5 賣USD 16,000 一塊300mm晶圓
N3 估計賣20,000
就當皮褸黃用18,000 一塊買enhanced N5

一塊300mm wafer 大約cut 到140+ 粒GA103
扣埋良率我當有130 粒用得
每粒 GA103 都係頂盡大約 USD 140 一粒,大約千零蚊港紙
就算台積電貴過三叔幾倍都係幾百蚊上落既事
打錯
上面係計緊4080 粒ad 103 先岩
我用AMD 自帶 radeon adrenalin 黎UV
我懶無開advanced control,用條% slider 黎降頻算數
根本礦潮搞到皮褸狗仲大咬,80系列由699加到去1199根本痴撚左線。如果4080係賣999,我估AMD張7900XTX定價899。
學到嘢,原來係計die size你啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞