NVIDIA & AMD 新舊顯示卡討論兼等等黨悲報29 唔撚買卡

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
其實win7好用。不過我係芒亨冰原嗰陣時被迫升win10,win7窒到玩唔到。
HKEPC好耐冇上,年幾前上過,都冇野睇同埋真係好多支那嘢po。
難D推上高fps囉, 唔換U你會發覺好多時GPU使用率偏低
定直接出7800x3d?
buget唔係問題既話攻頂永遠係硬道理
塊底板得唔得
要換板啦
7800x3d要換埋AM5底板同DDR5 RAM
所以先推介5800x3d齋換U搞掂
玩4K唔玩競賽遊戲個CPU咪唔會bottleneck
4090>4070Ti>4070>4080
冇spec冇牌子 好難講合唔合理,淨係3060ti都可以三千至三千四。
CPU買13600又二千幾,買塊靚少少嘅板又千幾至二千。
連RAM、SSD、火牛,散熱 全部加晒又係千幾至二千。
有買Windows OEM又一千。
不過九千蚊出3060ti都係偏貴,有機會係水魚
4790真係要換
咁都係5800x3d算如果唔係同換晒成部電腦冇分別
見你咁進取爭D想推介加少少系列架喇
砌全新機應該無人會諗4070

應該得舊機想upgrade 卡但又唔想換過隻牛既人揀
又咁講 唔換u同換u 效能係咪差好遠
BTW N卡玩左咁耐先整Video UpScale
但係效果同仲未夠電視粒U同AI軟件轉出黎整得靚(用緊LG C7做Mon)
唔明點解咁高效能仲未做到真正實時Upscale 做4K

下下要轉片緊火果時點頂呀
用vlc rtx 有vsr
最簡單換左張卡先,睇下玩開既game係咪GPU usage好低,如果因為usage低又接受唔到個fps咪換U囉
打算遲多個月買4090
建議遲多陣等4090ti/5090
4090全部散熱都overkill架喎
係咪你個張有問題
就係唔知
我個張msi gaming trio 平時打機70幾度
玩ai同stable diffusion最高都只係60幾70炸喎
你快d睇下張卡洗唔洗整
應該係散熱有問題
頭先行幾次3Dmark試
GPU 75度
RAM 70度
但hotpot 97.8度
咁4090ti好定5090好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞