NVIDIA & AMD 新舊顯示卡討論兼等等黨悲報29 唔撚買卡

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
聽聞rtx 4070會降價
講真寧願買番6950xt $600 都好過買4070
個優惠完咗之後應該直接減50

睇死香港腦場都係食完燒肺券先至會象徵式減一二百
想玩AI ART 冇得揀,淨係可以等佢減價
d 人話4090 食電勁, 交電費貴, 其實係9up 定點
張卡係打機full load 先高w , 唔打機正常睇片食得其多w, 除非你由朝打到晚, 唔做其他野
啱呀
又唔係礦
有幾可全日full load
係咪話買過千呎屋管理費貴住返200呎算D friend黎
係,即係阿媽係女人
之前話張4090Hot spot有問題
今日朋友上嚟拆卡一睇
散熱膏唔多夠
重新上過之後正常返晒
啱啱換顯示咭撩極都未撩到個卡槽摔
最後搖搖下大力出奇蹟 成個摔爛咗
想問吓除咗張顯示卡插得冇咁穩之外 仲會衍生啲咩問題
同埋我用第二條槽係咪完全一樣
理論上爛咗個摔唔會有好大影響 , 但係建議呢個情況最好有顯示卡支架去減低插槽嘅負荷會好啲 .

第二條PCI-E 要視乎你底板嘅設計 , 通常第二條插槽都係由CPU拉出嚟 , 但係會淨係得x8(相比第一條PCI-E黎講叫半速). 亦都有啲會係由Chipset拉出嚟嘅 , 通常都係得x8甚至x4 . Chipset PCI-E 要同Chpset其他裝置爭bandwidth (特別係樽頸位嘅Upstream DMI ), 又同CPU嘅距離較為遠 , 所以通常都唔建議用Chipset PCI-E 插顯示卡 .
4090打機通常都係用大概300W-350W之間 , 要GPU ALU都用盡曬(例如燒冬甩)先至會上到去官方所講嘅450W .
後邊嗰段有啲深奧 總之就係第二條有機會慢啲
我用緊x570plus wifi 有影響嗎
悠二sale緊4070
睇咗手冊之後我理解佢PCI-EX16_2(即係下面嗰條)應該係Chipset拉出嚟 .

補充返少少點解Chipset PCI-E 冇咁好 , 簡單啲嚟講其實底板上面好多低/中速嘅裝置(NVME SSD / LAN / WiFi )都係走PCI-E, 通常chipset PCI-E 就係用來連接呢啲裝置 . 用你嗰塊底板做例子 , 如果你下面嗰條M2_2扯到盡嗰陣時就會用盡曬Chipset 同CPU之間嗰條Upstream Link , 令到其他連Chipset PCI-E裝置慢咗或者會有遲延感覺 .

再簡單啲講 , 係會有一定嘅影響 , 但係其實真係唔會話好多 .
打打下機黑mon
用1799買4070
只要4080肯減$1200
應該都吸引唔少人買,不過我覺得批4080留係班腦場撚倉庫到最好

4599都賣唔出, 4799算咩sale
邊間黎
等老黃減價好過啦
應該會跌到官價4千3, 香港丐卡4千2
外國係MSRP仲要送100鎂steam卡
就算nv官方減落499,香港班仆街代理都只會拎599個價賣街
減下減下姐係同以前3070初出個價差唔多,呢個價買就叫做正常啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞