NVIDIA & AMD 新舊顯示卡討論兼等等黨悲報29 唔撚買卡

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
我覺得就舊機upgrade頂檔用二手3080
全新砌機4070/度吓其他位減啲上4070Ti
我就覺得3080得10GB VRAM kick kick地
如果你本身有30系先唔洗換40姐, 你乜都冇買4070應該最岩

唔知其他巴打點睇
我用緊N卡1660舊機想upgrade一下,所以想問下巴打買邊張好,原本諗住買3060ti,但上面巴打話伏,所以想問下買3080定係4070
唔想買二手怕礦機卡
用緊咩U
兩三年內唔upgrade就而家4070
嚟緊一年會砌過就忍
換3080你洗唔洗換埋牛?
我覺得如果你急住既就4070,夠BUGET就上4070TI
不過如果唔急可以等下50先算
4070啦,如果唔急用建議等下輪減價先入,始終佢而家個價仲好重智商稅
如果要換,記得睇隻牛夠唔夠
4K 普及都唔只用咗10年
6年後最多叫8k 開始入屋
10咩6k?
我信仲有得跌 或者會出多張super
用緊1660ti
想換卡好耐 火牛得650w
掙扎緊換4070定70ti
8K電視而家都未普及
mon就直頭家用化產品都未有
6年後開始真正8K入門都唔知得唔得
無CUDA Core掛,我唔理點解,無得用黎訓練AI 整明星、甚至自己女神既J圖,Amd 卡同 Mac機都係垃圾
畫自己女神就唔同,你用15幅相,就train到AI 女神觀音坐蓮都得
垃圾A卡同A卡user應該全家截肢
垃圾A系,你死全家啦
70ti
vram大家一鳩樣,但70ti起碼同3090一樣快先
但650W火牛夠唔夠?
因為弱智AMD唔係Windows出ROCm (等同CUDA)仲要只限Instinct同Radeon Pro,直到呢個星期先放風話出windows版同放寛到gaming卡都可以用,但所謂gaming卡因為硬件架構問題只限某堆型號用到

https://www.techpowerup.com/307259/amd-brings-rocm-to-consumer-gpus-on-windows-os?amp
你唔係支牌爆炸牛/唔足火既牛就ok
唔該巴打,啱啱行完一轉黃金,d人叫我買3060ti做過渡就算,話怕我隻牛唔夠推4070
手機都畫到
4060下個月出
我而家隻牛520w,用緊12400f + 6700xt 都冇事
4070好似tdp仲低少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞