NVIDIA & AMD 新舊顯示卡討論兼等等黨悲報29 唔撚買卡

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
你有冇係bios搞過粒cpu既電壓/超頻
想問吓各位巴打, 準備想換卡玩D4 4K60, 4070夠唔夠?

用緊
i5-11400
32 gb ram
GTX1080
CM 650w gold
NR200p
8Gb Vram
intel唔知,我之前5800x就係降壓鎖頻,每次打apex不間段會停一秒跟住又正常返

我改返做流動電壓就冇再發生
frame gen 張卡越廢就越冇用嘅功能黎
之前用內顯 琴日入左張新卡
今日打左幾粒鐘機都無事
但岩岩關mon去沖涼 返黎發現電腦熄左
之後用左陣無用 掛左半粒鐘左右就自動重新開機
咩事
主要玩apex

用緊1070
黎緊想砌新機 係咪4070ti就夠做? 想開全高效keep 144fps 但見巴打話得12GB係咪好快唔夠玩其他大作
事實係岩岩相反。上網睇人逐frame 用放大鏡睇當然覺得冇用,但實際玩落根本畫質睇唔到好大分別,但多左20% FPS 感覺差好遠,對中階卡黎講好多時呢20% 就係玩到同玩唔到嘅分別。
超 4K 規格要求(4K 解析度、超級圖形設置於 60FPS)
作業系統: Windows 10 64bit 1909 或更新版本
處理器: Intel Core i7-8700K 或 AMD Ryzen 7 2700X
記憶體: 32 GB
顯卡: NVIDIA RTX 3080;NVIDIA RTX 40 系列使用 DLSS3 或 AMD RX 6800 XT
DirectX:12
儲存空間: 90 GB (SSD)

開dlss3 performance
你隻牛幾多W?佢特登問完你再做建議?
Apex 4070都夠晒
APEX 4k144 ultra 4070ti都冇問題
2k gaming 得

4k gaming 就好快唔夠做
thx 巴打,咁我可能考慮4070
4070出左多左人放卡...

見3070 / 3060Ti 二手$2000-2500,值唔值得入手...定等4060?
無謂買3系
4系有新買新
玩Apex 4K 144 4070ti已經足夠 , 但係我自己個人建議Apex呢啲FPS game就咪鬼開爆Effect 同畫質 , 我用69XT都係 4K 160 low算
好貴,唔值得
3070 礦卡最低見過1500
個人就建議有新買新, 冇錢就唔買
apex唔好玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞