NVIDIA & AMD 新舊顯示卡討論兼等等黨悲報29 唔撚買卡

1001 回覆
5 Like 1 Dislike

40系列顯示卡(4090、4080、4070ti、4070)已經發售

4090 $1599鎂

4080 $1199鎂

4080 12Gb 4070Ti $799鎂

4070 $599鎂

--------------------------------------
土炮即興吊命防燒頭方法(不建議咁做):

------------------------------------------
AMD Radeon 7000現已發售十算炒價
7900XTX 賣$999鎂

7900XT 賣$899鎂

-------------------------------------------
30系卡購買建議:

— 又要極致平又要打到下機我寧願你買上代二手/隔離AMD

— 最起碼3060Ti起跳,性價比最高。

— 3060Ti同3070有平買平,打後嘅Model強烈建議唔好買丐版,至少ASUS TUF版本起跳。

— 3070Ti唔建議買,原因係改用咗GDDR6X記憶體,比起3070熱咗好多但實際使用上效能幾乎冇乜點提升。除非你搵到唔係丐版嘅價錢上非常有優勢就可以考慮,否則一律買翻3070。

— 3080 12G唔建議買,價錢有板你睇,但實際使用上效能近乎係冇提升,個人諗唔到佢出現嘅理由。

— 3080Ti同3090有兩個主要主要分別,VRAM差一倍同埋設計上3090喺背面係都有VRAM,兩者效能近乎冇分別。如果係專業需求有需要用到24GB VRAM直接買旗艦版3090就OK,如果普通Gamer又想攻頂其實一般3080Ti都好夠玩,而且溫度都相對上穩定啲。當然都係嗰句,咁好彩你又搵到價錢又有優勢嘅3090的話就直上啦。

— 3090Ti…..Err唔知點評論,多咗新12 Pin供電同行PCIE 5.0(?好似係?),個人認為純粹係一個N卡要曬刀法嘅卡,對正常人嚟講冇乜大吸引點,諗得佢嘅我寧願你直上4090,除非錢對你嚟講唔係問題。

— 買水貨顯示卡首選EVGA,有全球保,出事可以自己RMA去台灣。其他牌子嘅水貨就要自己RMA翻出廠地

— 正常情況下考慮階梯「3060Ti > 3070 > 3080 10G > 3080Ti/3090」

— 想穩陣,請將所有二手顯示卡一律當礦卡以保障自己,出事唔好喊

— 以太坊係2022-09-15合併,係呢個日子之前都可以用顯示卡去掘較值錢嘅虛擬幣,但之後就唔得。如果要買30系卡請求神拜佛,要買中呢個日子之後生產嘅貨

— 7千幾8千買2K卡4070ti,但12Vram GB唔夠用

— 張4080一日唔減價拉大同4090嘅價位差,一日都唔洗理住

— 加少少直上4090

— 4070Ti以下型號唔洗睇,例如4070性能不如3080

— Pass40系卡等50系卡出

個人認為
等50 series>4090>4070Ti>3090>3080

歡迎大家俾下意見
點解樓豬唔用 延續主題 功能

新野唔識用
請問4060/4060ti性價比高嗎?
值唔值得等待,

1440p 性價比最高係邊張卡?
都未出,鬼知咩
值得
生意好啊
說好老黃故事
搶4070
如果用消費券5000蚊買
係咪都係硬食4070
amd個邊好似唔見有消息出7800 7700個d
上網見到有PowerColor 6700 XT 都係三千左右 想問下各位師兄呢張抵唔抵玩 見到40咁樣好似都冇咩希望 咁啱而家用緊電腦嗰張壞咗 要唔要用呢張頂到50
都可以嘅,反正仲有年幾應該出50

4090 5千幾
請問得 550火牛

4070夠唔夠推? 有無話邊個牌子會啲?
火牛一律推薦Seasonic
sorry 可能表達得差

係顯示卡既牌子 MSI係咪比較好?550W夠力 (?)我火牛舊又想換新卡玩D4
無知一問, 點解推介 Seasonic
因為好囉
同埋好多其他牌子熱門型號其實都係seasonic代工/同方案些少加減/換殼嚟
都要睇cpu, 4070只係200w

你唔係用i9應該都夠
唔該
打錯

有張ASUS4070 開5799

不如直上4070 ti
3000真心建議你買3060ti

自己都用緊6700xt,amd個driver真係服撚到癲唔想執手尾一定揀3060ti先
真AMD driver 電腦開apex 同chrome 都會crash driver, 5700xt 災情嚴重到
4070浪費地球資源
自己就99%時間都係玩apex,成日黑屏驅動逾時閃退,就連lol都搞唔掂,重裝唔同版本驅動都係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞