有冇十幾二十年前嘅年輕人講吓千禧年代係點

720 回覆
342 Like 19 Dislike
所以的士佬係真係認得九成九地方,同埋真係有本地圖書係車
Yahoo知識、Yahoo友緣人、Yahoo桌球
天與地幾好睇
點解當年大台會咁勇猛准哩套劇播放
唔係幾十年來都係親中台嚟嘅咩
完全想像唔到今日有邊個電視台會敢拍敢播咁敏感嘅情節
睇90s嘅港產片加埋聽危險人物覺得屯門廿幾三十年前好雜好多罪案好多黑社會
但睇屯門長大嘅youtuber形容屯門,又覺得佢哋好純好用功讀書
IG 出現後啲狗公捧到條條女都當自己女神咁
使徒行者隔咗十幾年仲抄無間道條臥底formula,好無新意
80年代嘅年輕人好似仲性開放啲
通脹得好誇張吓
咁Gregory都流行咗幾耐
00年代女明星啲眉太幼,90年代女明星粗眉好似靚啲
好純真
https://youtu.be/F-_VUyi8T50
https://youtu.be/0uat1AMtDeo

咩係呃寵
玩game如果賺一萬係要投資幾多錢先賺到,定純粹靠技術唔洗貨金都可以賺到錢
以前都有沙龍相
佢啲戲算寫實定離地先
睇樣係咪另一種勢利
家居上網56K 撥號,一有人打屋企電話個上網即斷,傾計ICQ,下載野用Flashget,聽歌睇片用Real。

上網就386 486 電腦,嗰時用Dos 或 Win 3.11,記得入Game 要係Dos 打 Legend.exe 跟住先入game
細嗰仲記得玩過Doom,跟住到自己有電腦就玩金庸群俠傳,而第一隻Online Game 係UO,嗰時online game 係月費制。

電話我嗰個年代係Nokia 起飛中,Motalola 部StarTac 好Hit,跟住進入Nokia 雄霸年代,仲記得nokia 越出越多機,周邊產品都好多,例如天線打出打入會閃。

以前電話逐分鐘計,張Sim卡成大張插入部機到,嗰時好似有分GSM / CDMA,細嗰同朋友同學傾計通常都用固網電話。

男仔衣著就大部份參考台灣,女仔就日本台灣風格,行街旺角潮流特區乜都有,嘉樂商場首飾為主,旺中MK衫主場,條菜街就好似cat walk咁,衣著大比併,最緊要潮。

日常活動主要分兩派
乖嗰班:流冰、睇戲、唱K、行旺角銅鑼灣
其他:有乖嗰班既活動 + 落Disco + Wave Party + 篤波

日常食飯餐廳
馬利奧餐廳、仙跡岩、農場餐廳、牛車水餐廳、
元綠壽司、Domin’s (食Pizza)、哈迪斯、Wendys、巴西燒烤
簡單D禁講
20年前冇咁多選擇
一樣野唔啱都冇咁快swipe 走佢
反而會花時間去feel下先

宜家樣樣野都係講所謂效率
冇太多感情係入面
好快用第一印象斷定
唔啱就轉
以前無上網,睇咸濕野要買書,買碟,會緊張
而家,一上網周圍都係,無晒當年既激動

唔講咸濕野,講打機
以前要買game書,同同學討論攻略,大家一齊揾秘密野,好興奮。圍內打機要約埋去邊個邊個屋企,個互動性好強,好快樂。
而家,上網打見唔到個fr, 又同d唔識既人打,其實真係無咁好玩。
唔係喎 我覺得掉返轉
2000年頭啲女仲暴露啲
好多緊身低領露腰tee
講緊只係普通女仔既衣着
唔係刻意性感啲種

返而依家普通女仔興文青衫
闊袍大袖 闊長褲長裙 領口包到上頸

柏芝就唔知 但冠希多方面都係神枱級
衣著: 以前唔興性感 啲女唔係著得厚 而係遮好多位 cons 窄腳褲係標準

科技: sony walkman已經係潮物 send sms一定要大家要同一個台先傾計打 再唔係就係用icq msn呢啲坐係電腦前面傾計,上網就係睇人地個xanga/blog 或者去yahoo鳩睇

玩樂: 都係機鋪/網吧/旺角/唱k呢類

簡單黎講 個時無咁多野玩 但要玩既野都好樸實無華而且好純樸好開心 一隻垃圾online game/msn 小遊戲已經夠玩成日
牙醬都唔係2000年頭啦
以前中學唔用人仔台基本上冇朋友會sms搵你
有冇咁on9呀
你路痴咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞