有冇十幾二十年前嘅年輕人講吓千禧年代係點

720 回覆
342 Like 19 Dislike
呢個post入面既野應該96年前出生既人都應該好深刻
00年有eason太勁
陳柏宇真係得2線料
只係而家香港真係無人才空白期
佢先上到位
正如林峰舊年首新歌係00年真係普通到唔普通
聽完唔會令人留低印象

仲有當年軒公出道無耐
咁唱得都只係1線尾喳
個時論資排輩佢頭10都無

正如上面話齋
00年有 eason,4大天王水尾,刀甲,譚+李,廁田,古巨基,單春,浩龍,吳浩康 ........
張敬軒仲磨緊等上位
淨係打出打入
無幾何用
拆晒啦
以前中學附近有間
零吸引力
啲阿伯先會睇
睇戲聽歌由老翻到BT download到變肯俾錢呢個社會現象其實有人研究過
講話其實個問題成因從來都唔關尊唔尊重知識產權事,錢亦都唔係最大因素(合理即可),重要之處係accessibility(容唔容易得到)

當一個平台做到讓你簡單合法得到你想要嘅娛樂,而價錢又合理嘅話,絕大部份嘅人係唔介意付錢

同樣原理點解steam當年一出翻版game買賣係直線下跌

---
日劇,其實都死咗好多年,first love我覺得充其量係一班老鬼懷舊追返,但新片喺海外基本上市場都冇得七七八八
對比返9尾0頭果陣啲日劇,果陣木村拓哉真係好癲
icq yahoo聊天室 akzone媾下女
閒時就去唱下k 落個吧 去下348
打下aoc cs 龍族
2千年中就個個禮拜返大陸唱下邪k 食下快餐咁上下啦
送貨佬都係
而家先轉左用手機
以前中學好慳
日日食飯$20左右
最多得閒買下文具同平既飾物
去到中六七先有同學買下Agnes b Patrick cox
Anna Sui鏡
謝霆鋒?
應該係佢帶領mk 潮流
細個住過屯門
蝴蝶邨係勁多罪案
又童黨又斬人又跳樓
隔離安定友愛就一堆白卡道友
三聖就老黑廢老地方
細個成日去屯門市中心間家樂福買行街
早個星期同fd食飯
見到條斜梯仲係度
啲回憶返晒黎
其實狗公咩年代都有
只係以前資訊唔流通少人知啫
當年M記17.3有一餐
新地2蚊
大家樂學生餐廿蚊連紅豆冰
街坊包舖1蚊2蚊個菠蘿包
10蚊碗細蓉
粥舖8蚊艇仔粥,5蚊豉油皇炒麵,3蚊碟豬腸粉一碟3條
而家打機要課金
啲game又無聊
啲fd又唔玩
好無癮

然後IG出現就一發不可收拾
因為淨係有圖,變咗睇外表同行頭

FB我就好少po嘢,都係同D FD子留言開心下
大家都係同學未會諗D世俗嘢
2000年前後果陣啲機最大先得個3吋mon,同隻Apple Watch咁上下大,多數黑白mon,就算彩色都係一截截色個隻,跟住除咗打出打入,收下SMS,同玩下貪食蛇之外都無咩功能,一星期一次都真係差不多

果陣有用過呢部,成把刀仔咁fing開冚埋,有兩個screen勁方便
玩貪食蛇
而家真係勁無生氣
以前行旺角1日都覺得唔夠
好多野睇好多野玩好多野食值得你搭車出去食

而家半個鐘已經好悶好想走
啲餐廳我樓下都有啦既感覺
YES
嗰時要上台買電話
93年都30歲啦
上面啲巴打講父母想當年
同我經歷果啲都差不多
已經做得連登仔老母了
當年蘋果日報好多呢啲批鬥式報道㗎
最出名陳健康事件搞到人地跳樓
所以老豆老母輩好多都好憎蘋果日報
木村悠長假期我係大個先睇返
嘩屌
靚仔到

以前唔明佢點解靚仔,睇完呢套就明

之後佢D造型已經唔同咗
又無咗嗰種清澀感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞