有冇十幾二十年前嘅年輕人講吓千禧年代係點

720 回覆
342 Like 19 Dislike
你呢啲野00年喎,個時先仲係小學雞黎邊會知咁多,其他用電腦變手機呢啲就話一樣啫 打online game呢啲就會一樣
睇你「以前」講緊幾時
基本上80年代出世既人已經經歷緊考試不停催谷
瘋狂補習(補習天王興起全盛時期)
出唔出街玩都係睇家庭
呢一代普遍父母都叫會理仔女成績
雖然仲係有一大半冇讀過大學,但都唔會想仔女中學畢業快啲做野果種(70後可能仲會)

娛樂就
放學躝下街
放假咪睇戲唱k踩冰機舖貼紙相
返屋企煲電話粥、後期ICQ MSN
潮流資訊靠睇雜誌、電視
方力申果套好睇
之後都唔好睇
呢套完全冇睇過
原來咁「新」,有阿談
而家仲記得中學同學屋企電話
唔係長途既話固網應該一直都係任講
唔知你講邊part丫嘛
00年小學雞同中學雞都唔係差好遠姐
咩「煮個麵畀你食」、「一家人最緊要齊齊整整」、「BBQ大結局」...依啲罐頭劇情就係2000年代最多
其實當時已經覺得死而無憾,已經諗大學畢業後人生會唔會仲咁開心呢,點知呢十年真係證實咗呢個事實🥲🥲🥲。而家36歲人,純粹錢多咗,但係就多咗煩惱,冇咗囡囡,冇咗頭髮,冇曬肌肉,阿爸阿媽又越嚟越老,只能夠睇到人生係越嚟越灰。所以都係活在當下,有咩喎玩就玩咗先,唔諗咁多喇。
高登同連登已經差好遠,以前高登勁多好笑野,冇人會同人講自己上高登,而家連登勁多mk仔,好多野都係冇營養加小圈子
咬耳仔個下
反而想知而家d年輕人有乜娛樂
好似少左好多實體活動

以前互聯網興起果陣,網上所有野都好新奇,過一排又有新野
而家好似冇新野咁,連game都成日炒冷飯
果時現代最強出最強真係好洗腦
A level果時日補夜補
雖然無d人迷YY Lam咁瘋狂
但心中都覺得班補習佬好神
果時特別鍾意Daniel Yu
聽佢講張五常聽到入哂神
手機game真係無乜突破,換皮驚太盛行太易賺錢

你諗番果時smart phone岩岩出,塔防玩法幾有智力,跟手candy crash、水果忍者,再嚟p&d 、神魔、怪物彈珠,之後去到食雞開始就無突破了
仲有roadshow瘋狂播
當代書院

其實連console/pc game都好似沒落左好多
好多而家仲翻炒緊果d IP都係PS2老翻盛行果個年代出黎,果時買老翻game都洗唔少錢,game書鬥快出攻略

台灣PC game都買左唔少
以前高登真係有學術野睇,討論
假膠又好笑
無人會爆自己上高登

我02年入CU
大學係開心
小學中學其實都係爆讀書,可能我唔太聰明,唯有死讀
不過中學果班讀書戰友感情真係好好
大學開始講利益、講關係、講手段
D女開始化妝、拜金
但中學真係唔會,純友誼
以前SmarTone Vodafone真係細台黎
以前覆SMS msg唔洗用眼望的,用手指摸個九方鍵盤就打到字
大學同出社會差唔多,有利益先同你fd
以前 量同質 會平衡到

但依家就只係 量 >> 質
Fk you
應該冇錯
如果唔係啲酒樓士多點會咁好死借電話唔收錢
而家啲中學生都有提款卡
以前18歲前想駛錢 除咗用cash就係八達通
信長係05-11左右
香港黎講Lol始終要等到台服係11年開先多人玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞