有冇十幾二十年前嘅年輕人講吓千禧年代係點

720 回覆
342 Like 19 Dislike
無研究過
嗰時容祖兒都成日比人笑佢樣衰露牙肉
但英皇嗰D多好多job,又成日有歌有戲拍
英皇有D勢力嘅,仲有個mandy,有醜聞都好快無事
要搞到好似吳浩康劉浩龍吸毒呢D新聞先收皮
容祖兒 twins Edison chef lemon都係英皇

其他公司除咗大哥大姐,好似少D資源
我果時係過時過節先去明將(當食自助餐 )
其實90頭都經歷到少少千禧世代吧
當年第一次約女神出黎,我真係好似電車男果主角咁早左成個鐘到
nokia 3310已經可以一星期充一次
點解近年好似少咗哩類型青春愛情小品咁
仲有冇一齊緊
唔知關唔關孽念深嗰啲愛情恐怖片事
講下娛樂
上網通常屋企得一部電腦
有兄弟姊妹既話要輪流用
一開始冇得上網淨係用電腦玩接龍同彈珠台

ICQ可以random識人
果時識左好多外國人
同埋以前會玩phonesex同cybersex
Cybersex其實即是sexting
不過果時咩都叫cyber

MSN可以睇到人睇緊av
Foxy dl親都假file
再之前就winmx
Winamp聽歌,可以整唔同skin

後啲有webcam
勁撚濛,個個豬扒都變女神
有網上日記、Xanga、留言板
會上論壇識人,網聚係一大班人唱k bbq
之後慢慢細組啲既人熟左再約
不要再說了
仲記得AF1 當年賣$619
食方面
日日喺學校canteen食$5大光麵
加餸一條腸$2 兩隻雞翼$4
一係食三文治/手卷$6
去街市買炒麵$5勁撚大兜
燒味飯最平沙士後試過$8雙拼

間唔中行遠啲食椰林閣$25已經好豪

放假食spaghetti house一人$80覺得就破產

仲有明將由$30幾食到$40幾
漢和壯陽苑
酒樓打邊爐任食
以前仲有一排興巴西燒烤都係任食
咁陀地歌姬同princejoyce仲肥
Janice好聽嘅歌多咁多,竟然冇佢哋咁紅咁
(雖然我完全唔識人係有聽princejoyce嘅歌,分唔到係真紅定吹出嚟)

薛凱琪以前幾靚,把聲幾易認
但之前youtube見到佢去大陸俾人當新人教?
就覺得佢使唔做淪落到要去大陸做小丑

咁張敬軒喺2000s年代係咩概念
之前youtube見到佢好似24/7都開演會同講經咁
對佢啲歌冇咩感覺,可能我冇品味,數唔到佢有十首以上好聽嘅歌
但佢好似係樂壇教父嘅地位咁?
唔計佢最出名幾部愛情恐怖片
佢後期啲愛情片搵佘詩曼,方力申,張智霖,張繼聰做,好似casting越嚟越老,唔係太青春
lihkg係咪都有繼續發生緊

「會上論壇識人,網聚係一大班人唱k bbq
之後慢慢細組啲既人熟左再約」

不過變咗係留tg, hugo1991模式

我都好想經歷日記年代,睇人講自己個腦諗乜
story成日睇到人食飯又post,屙唔出屎又post,好冇營養價值
我以前到而家不嬲都預先睇完地圖先去啲新地方,出到街會睇地標、街名丶指示、方向等,都好少邊行邊睇 Google Maps
燒味飯8蚊雙拼咁平

巴西燒烤係食啲咩,好似好正
你方向感應該幾好
大家點解由唔肯俾錢睇戲聽歌,變到家家戶戶netflix d+ spotify
調返轉會唔會合理啲

日劇多咗後生睇,由前幾個月前first love開始
張敬軒08年靠酷愛開始真係叫紅
仲開埋第1次紅館
雖然keep住有好多歌都出名
但個陣仲係eason同古巨基兩強之爭
所以都未話去到最top個批
但10年之後eason開始北上搵食
古巨基又開始退
就到張敬軒上1線
依家賣幾錢洗唔洗一千
而家promote body positive呀嘛
年代唔同咗
所以Janice而家出返嚟都無人會再講佢肥啦
以前啲雜誌好mean㗎,話佢係電單車

薛已經唔relevant,香港同大陸都係
歌係好聽,但live唔掂
可能塊面又打咗好多嘢做唔到戲

張敬軒以前wfc
又無人會讚佢靚仔同唱歌好聽
係Eason頹咗佢先上位
最紅嗰時咪愛愛愛愛,我老竇都有set佢首歌做聆聲
張敬軒比我個感覺係同李克勤差唔多
音準音色好靚,但係我唔係想聽呢啲

但係呢啲都係我自己個人意見
因為我200x年開始都好少聽廣東話歌
嗰時興歐美,又有好多台灣嘢
Tg group都算似既
但十幾年前識網友真係好純粹
當多個途徑識朋友咁

其實係人想睇既字越來越少
由日記千字文
Fb 百幾字post
IG已經夠短,再變埋story
基本上睇字越來越冇耐性
而家多數同朋友都係一齊釣魚,做gym, camping, 打機,打牌,食飯

但我唔係學生,所以唔知最後生嘅係鍾意做乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞