有冇十幾二十年前嘅年輕人講吓千禧年代係點

720 回覆
342 Like 19 Dislike
所以先咁憎e+所謂既歌手
Mc 同deep果類比都搞唔掂
但mc算唯一一個新生代可以叫做聽得入耳小小…
鏡就收皮 成班怪胎
當年讀u有十仔飯,即係$10頹飯,窮學生恩物
旺角仲有$10雲吞面
以前天地堂會去唱k lunch ,幾十蚊唱k包埋個lunch
有冇老鬼初接觸互聯網係玩Newagroup,,初接觸驚為天人,原來網上咁多痴線佬互屌
命中注定
你有無睇過日版流星花園
呢部係vodafone

好浪漫
唔洗經歷skout Tinder時代
女仔去旺中花園街有好多唔MK嘅衫

以前識女係靠呢D chatroom

中伏率唔比heymandi細
冇睇過,但有睇過求婚大作戰
以前電話真係有厚有薄,又多款
而家好似個個都一樣咁
係咪好多男人扮女人咁解
其實華納捧人幾成功
不過林家謙同serrini同TY仲癲, 冇大公司都爭到一席位
少人妖!但肥婆多!
以前旺角道垃圾站隔兩條行車線
嗰棟商廈有rave party/D場
行入少少都有
朝朝7點幾班金毛mk/古惑仔通頂蒲完
都企哂喺度哂冷
係直到有單13歲女童去咗其中一間蒲
索k OD死咗
差佬掃哂嗰邊啲場就無見到
同埋嗰邊近近哋砵蘭街
夜晚仲有企街/北姑著住mk妹look
拖住啲阿伯
所以我真係唔會懷念呢種mk文化
去到後來梳斜陰頭、柒柒的我、3男2女招frd子、十卜卜火星文嗰啲已經係美化版
當年我係 ipod , sony 摺機再加部 palm
部 palm 用藍牙駁電話用 3G 上網 check email
6x3xx3
以前冇咁多厚pad星球大墊添
以前好多家庭都會因為爭遙控器爭電腦打交,電視電腦得一部幾個人爭。而家人人一部智能電話,我諗而家唔會為依d無謂野嘈
但我中學見d人用LV Gucci 但普遍都係唔讀書但屋企有少少錢既人用
00 年代仲係小學雞

嗰陣香港無通脹得通縮,全部野都好平,當然經濟都好差賤物鬥窮人,當時唯一無減係交通費,所以先整左個可加可減機制

手機初初得黑白機,跟住就出到幾款色既手機,最後就彩芒機,再到有相機既手機,記得約莫06 年見到同學部手機可以查到字典覺得好勁

講起字典嗰陣無google translate, 用既係好易通,文曲星之類電子辭典

當時學生最興用Sony Ericsson, samsung手機仲用Anycall頭牌出, apple手機根本就未見影

屋企初初用56k電話線上網,上左網就唔可以打固網電話,當時手機仲係好貴,講手機最後59 秒收線,講到1 分01 秒就會蝕分鐘,當時酒樓,超市仲會放架電話出黎俾人借,而家根本無可能

嗰陣仲係睇電視年代,亞視整個百萬富翁,迫到大台整一筆out消對冚,當時可能真係啲人無錢,好多人參加呢啲問答比賽收視仲好高,持續左好幾年

每年大台台慶收視都好高,記得08 年中學補課,有同學話要返屋企睇台慶叫老師快啲放學

同樣08 年,年頭四川地震搞到香港人好動容,記得有同學話好想去四川幫手救災,年尾北京奧運,幾乎全港人都睇開幕直播,2008 年應該係香港自89 年後最愛國一年,嗰種愛國唔係乜法乜教整出黎
bbs
我去到中六七有同學係啲傳統名校
先見到會孭貴袋
中學果時Patrick cox算貴
當年通縮嘅時候,供樓嗰班有冇得供少啲,定變晒負資產?

差唔多18年前屋企人已經用touch screen電話,有啲似NDS嗰種要用筆去touch screen. 不過16年前已經出咗iphone, 所以00年代係變化好痴線嘅十年。

電子辭典係1980年末已經有嘅產物,又係好癲。
因為而家大家都仲係要用電話嘅字典app, 冇太大改變。

咁你覺得香港人喺08年之後,
冇咁愛係因為捐最多錢,點知俾人中飽私囊,所以失望?
定係哩啲事都冇乜影響。
係自由行嘅質素,再加埋每日輸入百幾人
再加12,14,19嘅事,先冇咁愛?
還是有其他因素?

有人話2008年係某國開始有錢嘅一年,多咗人有錢,所以多咗人愛國,多咗小粉紅。直到疫情,佢認為某國經濟已經玩完,唔會再有錢。你覺得佢講嘅嘢有幾多成正確?
你搵下香港幾時最多負資產
弱弱一問 係咪舊年年尾
沙士果時樓價跌係講緊跌七八成
你話呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞