有冇十幾二十年前嘅年輕人講吓千禧年代係點

720 回覆
342 Like 19 Dislike
blog應該係俾fb/ig淘汰咗。blog門檻高,要寫好長篇, Facebook訓練左大家淨係打一句交代就搞撚掂,不停update status不停有人like有人覆,夠速食。冇咩特別需要都唔想打咁多字

香港人特別懶睇字懶打字 台灣有足夠多嘅人會睇唔同嘅嘢,我諗同YouTube個原理差唔多,觀眾數量同埋觀眾口味嘅問題。本身香港觀眾個基數已經比較細,大家淨係追求飲飲食食開心嘅內容。寫blog好快得返啲beggers aka 未有youtube ig之前嘅網紅 好快有呢啲時更加無人寫。有人寫字都好多只用fb ig

其實香港都仲有人自己寫blog,純分享非繕稿。但可能因為9假期嗰啲農場文太多掩蓋左
我係所有野都偏遲既人嚟
我99年中一,好似中四五都未有手提
同同學出街冇電話聯絡
要約定喺旺地恒/五支旗竿呢類地標等

夜晚會同同學傾幾個鐘電話
第一次同人曖昧係同台一日sd百幾個sms已經叫好瘋狂

Xanga少用
FB係大學就畢業(08-09)先開始用
果時啱啱興彩mon 電話
到開始多人用iPhone (應該係4左右?)
我先用smartphone

去旅行去到2014左右仲係冇買電話卡
睇旅遊書,上網搵定料
印晒google map出黎去自由行

中學年代就差唔多啦都係放學行yes station
食撈撈麥當勞$18一個餐
放假睇戲唱k踩冰
老師點會睇唔到,勁明顯
講真唔影響課堂其實好多老師都唔理
到考試測驗自己肥佬你嘅事

網吧一啲啲,日頭大部分都無咩嘢,夜晚可能多啲雜人
入會其實2000年基本上已經冇晒
lm
fb我記得我係06-07年左右開,都算幾頭個批人用
有frd果陣去咗美國讀書跟住invite人入

blog文化同本土文化有直接關係
台灣人本身多人鍾意寫嘢,社會風氣都係鼓勵寫作
所以到今時今日都仲好多人寫blog寫旅行plan嗰啲
香港本身冇呢個文化
xanga嗰啲其實只係將而家fb ig嗰啲長少少嘅文儲埋寫咁
同埋好多都係無咩內容
好彩而家冇晒,睇番以前自己寫過啲乜會cringe到想死
打爛部電視
閃字
仲有hkflash
旺地恒係咩嚟?
撈撈好食,麥當勞貴咗好多喇

雖然睇落你應該係叻/乖嘅學生

但都想問你知唔知你讀中學嘅年代,香港普遍仲多唔多黑社會?

我睇80s嘅學校風雲,90s嘅古惑仔,去到2000s嘅黑社會都有茶餐廳/球場踢中學生入黑社會嘅情節

但自己成個人生都好似冇乜見到咁
到底係全部已經轉哂型做倫敦金,定係電影一直都誇張咗

亦唔多覺香港好似港產片咁多人打針/吸白粉 (除咗sps啲老道友仲係繼續打緊針),反而覺得香港似多啲人草/藥丸

門徒係2000年代末嘅戲,係主要講白粉嗰啲,其實放喺2007年,啲人仲吸白粉係寫實定情節過咗時呢
點解去到2000年就冇哂嘅,係有咩轉捩點

https://youtu.be/AQJOsqxFxrY
之前睇到關於80年代嘅片,覺得啲人好似曳過而家,社會環境好似雜過而家咁
雖然而家都係大刀會
但感覺大家生少咗之後,普遍嘅小朋友獲得多啲關注同幸福咗?
雖然近年又多咗少女離家出走數月
出街要講定邊度等
至少要地鐵站出口,唔係好難搵人
旺地恆係旺角地鐵站恆生

我學校冇
但我住果度(公屋)日日有隔離band5職業先修學校坐樓梯煲煙
高雷好打得都係果時開始傳
實際情況點我唔知
而家宜唔係少左好多

踢人入會、收保護費呢啲一定有

道友以前多好多,明顯睇得出果種
仲有好多露體狂行街會踩狗屎
樓主有冇睇過「無人駕駛」?講青少年問題
後少少2009左右有烈日當空
當年玩online game同依家真係無得比,以前學生哥娛樂真係唔多,一隻online game起碼都玩一兩年
淨係金庸都玩左3年,之後轉會玩亂online,依家人大左玩返私服都搵唔返以前成班同學打機既感覺
老豆以前揸車搵食,但係入天水圍嘉湖探親會蕩失路
lm
去廁所個時睇成份表
每3-5年已經一個細gap
winmx icq係2000頭
但之後BT foxy xanga msn
已經係2005 06

再到Facebook whatapp YouTube streaming都已經2000尾2010頭

2010我諗係智能電話興起
pc端比大部分取代既分水嶺
就好似未有電視去有電視
收音機個定位

2000- 2010果十年至少變左3浸
90尾至20頭,2000中
2000尾 2010頭
我當年就係十幾廿歲既後生仔
冇諗過電話除左打電話
仲可以駁上網分享啲相

當時有用開手機既人就明
變化大到自己就嚟學唔切
由電腦學速成打字變用手機寫筆劃
2008 年理大畢業老野, 活左咁多年都係大學個4年最開心, 我係HIGH DIP 升DEGREE 所以有幸讀足4年, 仲要tran credit, 第四年total 讀4科, last year 任玩冇人理
個時最後兩年join social 住hall識囡囡乜都玩雲曬!!!!!!人生真係想停係呢四年無限LOOP! 真係心痛呢幾年大學生....有疫情, 又運動, 冇曬大學生活......
好記得出門口前要打去朋友屋企confirm出去,幾點邊到等,有時等左好耐都唔見,搵地方打電話去佢屋企,問下佢出左街幾耐,定跟本未出
多咗娛樂,資訊發達咗,仲有教育改革,同埋家庭模式改變都令呢啲童黨問題大大減少

要知道好多時點解青少年俾人R到入會都有佢自己嘅pushing factor,例如放學後冇嘢做冇嘢玩,與其喺屋企玩手指不如落樓下公園玩,咁就群埋一班人;2000年代好多人屋企就算冇電腦都多數有電視,冇嘢做?電視汁送飯囉

教育改革就係改善學校banding教學模式資源支援等等,好多以前讀band5嘅都知自己唔會讀到書就放棄;2000年代好多教育改革未必全部係好,但加多咗好多alternative途徑俾人走落去eg Ive/職訓/學徒計劃/高級文憑/副學士etc,改變好大好明顯

最後就係家庭構成,以前就算去到90頭都仲好多家庭生三四個,跟住父母都要返工,梗有啲仔女冇咁大家庭溫暖,就出去外面尋找認同;2000年代好多家庭縮水,得一兩個仔女,就少好多呢啲case發生
咁而家都好多人會旺地恆等
比起以前,狗屎同露體狂情況真係改善咗
撥輪電話 90 年代都好少人用啦,我阿爺屋企去到 90 年代中都唔用
室內無線電話我屋企 92 年已經用

Gameboy 90年代初已經開始hit, 你講緊單 game 嗰啲機仔已經係 80年代嘅產物

呢兩 part 你遲咗成十幾年
IG啲電話真係窮人恩物黎
又平個樣又唔差,只係好撚快壞
十年前左右多數係正常人
因為我仲有兩個friend仲有聯絡
但應該多左偷拍
拍完放埋上網都唔知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞