有冇十幾二十年前嘅年輕人講吓千禧年代係點

720 回覆
342 Like 19 Dislike
睇動漫係foxy down
好多賓賓印印
高質post,我對00年冇咩回憶但係成日會睇相去感受下當時既社會環境

想講多一樣嘢,00年代既大廣告板(Google map見到)同著衫style都係好容易認,我講唔出廣告板係咩感覺,但係普遍就係比較多電腦設計既簡單圖畫,色彩都係比較簡約,10年後開始多啲高清相。

著衫通常就冇依家啲人咁緊身,regular fit多啲,男人都好多留㗎仔嗰種長頭髮,10-20年感覺興超窄身,依家就興vintage
如果講普及講人數多, 咁一定係csgo, lol 唔知有無一半, gta5 睇唔到佢地尾燈, 而且我話既係成功, gta 將開放世界做到同一個地圖聯機, 跨平台, 所有道具會儲存, 既唔係回合制moba/fps, 亦唔似其他mmorpg要打怪升level, 佢確實有自己既特色同創新
以前msn都好多速食喎清
真正大變應該係以智能電話配合互聯網技術噴發去界定時間前後
因為就算有smartphone開始
日常生活都仲係下面咁

傳統電視台仲係主流話題
個個想亞視死
然後hktv 出現,好想tvb死
不過當youtube變左主流 電視台競爭都唔再重要

簡單講,所有媒體製作由集中一處變成各自創作
即係無左大台
好就當然係百花齊放,深度闊度都係以前無嘅
但調轉頭望,已經好耐無見過一套港劇係經典到會講足幾個月
對上套已經係天與地?

同人溝通方面,以前約朋友好重要,會聽到朋友親口講佢嘅感受同經歷
而家多數都係文字,什或係佢boardcast出嚟嘅消息
Not even wtsapp but ig

屋企一齊睇電視嘅時光不再有
取而代之係各自睇自己手機

又簡言之
00年代有一個大台餵住700萬人嘅奶媽
而家各自搵食,各自精彩
人既數量

住大西北,2000年左右果陣仲未有西鐵,再早少少連大欖都未有,大西北真係無咁多人

有啲地方以前好少人經過,一大片高過人既草,聞到陣草青味,望住佢一路發展一路起樓起商場,依家變到勁多人
溝通果度真,以前係會煲電話粥,傾電話傾到瞓著

不過都可能係年紀大,唔知依家小朋友仲會唔會約出嚟係公園傾計傾天光
以前用人仔台著數好多,大部分人都用人仔
咁一定係csgo, lol 唔知有無一半

有冇數據先?在線人數lol應該多好多,係香港電競知名求黎講lol都出名好多
2000 年個陣成班人去尖沙咀倒數,迫撚到仆街,其中一個朋友約咗個icq 網友,女嚟。諗住個樣都正常,點知豬撚到仆街。

個女網友無心呃人,個陣數碼相機都有係好少人有,佢send 比我朋友張相係用啲濕尻scanner scan, 解像度可能得160 x 160
天與地口碑響當年唔太好, 係得高登仔吹奏, c9唔會睇, 再之後都仲掂既我記得有使徒行者, 算係口碑可以既,
其實係毒L/學生/年輕視角姐

千禧年代蘭桂芳咪又係大把一夜情,只係落disco變落bar變落club,愛情從來都有人速食
個陣大家物慾低好多,中四中五扲個千幾蚊o既袋,啲女已經覺得你好潮,兩個人一餐二百幾三百蚊既餐廳,都好見得人。

中學生媾女嚟講

當年第一條女夠膽死無手提電話,2002年嚟,好少人係咁但真係有。。。約出佢街,佢真係準時 (第一次)
以前有隻game叫cyber city 簡稱cc,好多人玩,真係識到人
但係不論icq定cc都唔係用嚟食女,好睇個人心態,我同宜家嘅老公就係廿幾年前icq識
neway執晒啦?
學生時間食西九明將已經好開心,第一次食兆萬放題好似打開左新世界咁,好開心
岩, 以前勁舞都有一夜情
send msg唔同台要收錢 仲要字數有limit
所以send俾唔同台嘅嗰一個msg係好謹慎
Who doesn’t like the old days
Gregory
Agnes B 三用袋
Porter
Patrick Cox
Fred Perry
都已經算潮
以前D靚女係真係靚同罕有, 唔係而家化行個妝, 係ig度落filter就叫靚女
第一段片當年係為咗搞笑,依家變晒事實
有冇屌到
珍...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞