有冇十幾二十年前嘅年輕人講吓千禧年代係點

720 回覆
342 Like 19 Dislike
兩個都太靚,估唔到咁都上唔到神枱
台劇轉哂型,冇哂啲簡單無腦劇
少女時代都紅咗足足5年以上
香港嗰期最dup
而家終於有偶像組合,但就好7
AI可能係同過去十年科技分別最大嘅突破
雖然一開頭覺得同2012好流行嘅問答雞雞好似

但見到adobe嘅AI功能同埋手機剪片/執相app都愈黎愈唔駛用腦

NDS,PSP, will同switch好似
2000s嘅PS3可以用嚟睇bluray
到PS5好似都係差唔多
而家k房係咪冇生意
樓主幾歲?

7唔7 唔可以用我地依家個觀感去睇,問番中學生先準
有興趣睇長片會直接睇原作,唔係濃縮版
無話收皮, 全球最大網絡內容提供引擎 - WordPress, 個基本模板咪俾人寫blog, 唔想自己搞可以用第3方, 例如blogger, pixnet,
所以講返轉頭點解xg會收皮, 除咗財困其實都有幾個理由, 而且係互相影響, 首先係fb出現, 有別於twitter既匿名性同埋短文, 初期fb既對象打既主意就係朋友圈子+長文,
其次係智能電話, 但換咗個裝置, 你要我用3.5" 黃金比例同你打長文真係開玩笑, 而移動裝置又天然唔會有好既閱讀體驗, 自然唔會想上xg, 更何況我唔知佢有無app, 無既不論寫定睇吸引力都會差,
最後先係當代所有網站既問題, 係多巴胺+碎片化時間, 以前係坐定用電腦, 有想法就打出嚟, 用你3個鐘打長文分享可能係日記, 遊戲攻略, 或者食譜, 即使無人睇, 竟然係心情愉快, 而家陣無人睇你應該會覺得壓力好大,
如果睇抖音玩原神解決唔到, 就做多30分鐘, 比起blog哩類形式既負面"娛樂", 只能講唔係過氣但唔再係平民, 更多係本身有能力既內容創作者, 有能力食哩碗飯既人仍然會用唔同既平台去發文, 但肯定唔係fb/ig哩類
02年 都未到online game黃金時代
信長 大係05-07到,09年已經係LOL
好懷念

以前細個淨係玩玩具,落街去公園玩
再大少少,唔落街玩,玩電腦,
彩虹冒險,跑online,以前覺得好好玩

依家應該冇依啲嘢啦
其實唔知依家啲小朋友有咩玩

前幾日去飲茶,見個四,五歲大𡃁妹拎住部手機碌抖音,
果時有維基 同google map已經覺得好方便
時代既轉變,我地睇佢地用抖音on99咁,就好似以前父母覺得我地打機on99浪費時間咁
以前女人興勁瘦ipad先叫靚
啲女網友以前p圖冇咁勁
而家睇相要打5折
一樣勁wo
以前冇AirDrop
大家都用Sony Ericsson, Nokia等手機既藍芽傳輸功能(再早期啲好似用紅外線),可以send歌,片,Java games, 手機theme, wallpaper等等
Btw以前好興用LV, Gucci,CDG心心做手機wallpaper
全盛時期係好多間夾埋做大聯盟同加洲紅鬥
初期去開荃灣唱,成棟都係k房間間都有咁滯,lunch k都要等位,印象中最抵三十蚊左右有飯兩杯飲品唱幾個鐘
得返好少應該集中晒客源未至於太差掛
打固網電話好貴但有msn同icq?
咩年代咩國家
會去唱k, 去網吧打機
Online game識到真朋友(而家仲frd緊)
聽MD覺得好潮,要自己錄歌
睇台劇日劇,迷F4飛輪海
係街全部男仔都係飛輪海頭,女仔就剪羽毛頭(當年Stephy/ 薛海琪嗰款)
講吓音樂

千禧年代最標誌性係Twins出現,你想像唔到佢哋紅嘅程度係同Mirror有得揮,然後eKids、EO2、SKY、Shine、九餅、2R一堆組合出現,其實都幾熱鬧。

男歌手唔計中間雪藏果年,叱叱都係陳奕迅天下,間唔中有古巨基、許志安、陳小春挑戰,好似千禧尾爆左個方大同出嚟。勁歌金曲果時仲好多人睇,早期係李克勤、許志安贏,然後陳奕迅好似都贏左一兩年,後尾林峰開始玩爛左就無乜人睇,不過主要都係無左四台大獎,唱片公司鬧翻。女歌手就容楊鬥足十年,中間出過何韻詩、謝安琪,其他一律紅歌唔紅人。

講起紅歌唔紅人,我覺得千禧有個好神奇現象,好多歌手都有爆紅金曲,然後就無咁出名,劉浩龍思覺失調、吳浩康擇日失戀、側田好人命硬,硬係爆唔到上去一線位。

果時台劇加台綜係最hit ,流星花園、轉角遇到愛、楊丞琳、F4,然後好多人睇康熙來了、娛百、我猜,估唔到娛百到2023仲咁紅。當然都有堆睇日本嘢。

千禧大家仲會聽電台,「森美移動為你移動」、「大家好,我係利孝和,我係夫人,凳凳燈燈燈燈凳凳燈燈凳凳燈凳,歡迎嚟到笑談廣東話」,仲有新香蕉、哇哇哇打到嚟、森美小儀山寨王到架勢堂。

電影算係最霉時期,老翻盛行,由老翻碟到foxy ,到bt ,大家開始覺得睇嘢係唔洗錢,直到無間道出先至有d起色,電影咁多年都仲係果班導演果班演員,係呢幾年先出番一大堆新人新導。

井住咁多先
以前手提電腦,手機Wi-Fi / WLAN功能唔太普及,得少量貴價機款先有

不過呢款個touch screen好廢,(force touch?)
要隨時隨地上網多數用SIM

👆呢個係SIM USB手指router
咁就廿年
網絡三國於同石器時代都係2000年推出, 同年有咗2000fun討論區, d2係00年, cs又係00年, 咁01年出金庸, 02年出古龍同埋現象級網絡遊戲仙境傳說, 00年唔係都已經唔太可能, 更何況你同我講02年仲未係時代
英雄聯盟s1咪好似11年? 隻game可能09有, 而台服開都係咁上下唔會早, s1如果有就唔會無臺灣代表, 要去到s2先上到台, 唔反對lol都算成功, 但佢已經唔係講緊00年代, 更何況要我揀10年代最成功既連線遊戲, 我應該會揀gta5,
ld+idd, 張月結單正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞