有冇十幾二十年前嘅年輕人講吓千禧年代係點

720 回覆
342 Like 19 Dislike
點解3年疫情都唔夠Sars幾個月疫情重創得樓價咁勁
因為當時其他國家正常運作,而家係全世界一齊差?
從97年金融風暴到「沙士」期間,香港樓價暴跌了大約7成,期間製造了超過十萬個負資產個案,佔整體按揭約22%,這數字是史無前例的。

舊年係萬二單
仲要未講負成點

六年跌七成,十萬單
你意思係之後幾年有機會可以累積到當年咁?
定係點都會托住?唔俾再重演
我唔熟呢啲野
但當年係百幾二百萬樓變幾十萬
日日都有跳樓燒炭新聞咁滯
而家暫時冇感覺到有咁嚴重
2002年7月25日
香港仔海怡半島一名業主,懷疑在樓市高峰期購入千萬元單位,至今已成負資產,加上經營生意失敗,遭債主申請破產,並會在近日封樓。

2016新聞

○三年沙士肆虐,香港樓市插水式下跌,樓價由九七年高位累跌達七成,當年第二季負資產曾高達十萬零五千宗,即起碼有逾十萬個單位物業屬於資不抵債,涉及未償還貸款超過一千六百五十億元。要到一二年第三季,所有負資產個案才被完全消化,前後歷時近十年。
就咁睇文字都覺得好嚴重,就算自殺都理解到
竟然咁都冇影響香港人減低買磚頭嘅慾望
差唔多十年先完全消化
04 年前基本大部份私樓都係負資產,因為97 樓市大瀉,加埋老董八萬五,係少有香港買樓都唔保值年代,但有辣有唔辣,嗰陣大量新公屋落成或完成重建,要上公屋係好快既事

講起電話,大約03 年04 年電盈出左部固網電話,包裝到好高科技,要幫襯佢先可以裝仲要每月俾錢先用到個服務,但個服務只係禁幾粒掣就可以響個電話mon到,睇到天氣,六合彩等資訊 如果睇皆大歡喜時裝版,會見到家燕媽媽一家賣植入式廣告用呢架電話

之後魔童加入市場,請do姐賣一個叫裝電話送電器既宣傳,廣告do姐將一籃電話踢俾林曉鋒:『你咁鐘意電話成籃送俾你喇』

愛國呢樣野,真係08 年之後就走下坡,因為自由行開始開放到啲三四線城市,人越來越多質素越來越cheap, 買既野亦由貴野變平民野

記得咁06 07年上下有一單新聞,就係有個男人返大陸娶個女人,跟住又帶曬啲仔女黎香港,上有高堂下有妻房,一家九口全家住公屋拎綜援,啲傳媒風向仲要帶到佢地好撚慘,綜援唔夠使間屋唔夠大,香港人開始知道啲共匪當香港人係笨柒拎著數,之後啲災款落格,豆腐渣工程同埋一連串尤其大頭奶粉呢啲食安問題,先令香港人知最危害中國既野就係支那蝗本身

跟住雙非,搶奶粉,支那蝗無公德,串嘴扮大爺,加埋政治事件,咪令普遍香港人對中國都懷有抗拒之心,汪人大拎左架大陸車做獎品,都真心話自己鐘意德國車喇

講多少少就係00 後係八婆雜誌最黃金年代,一星期出幾十本,本本都有狗仔隊,挖穿曬啲偽人真面目,所以香港明星之後中間有斷層,老嗰班老,新嗰班不論形像定搵錢能力(盜版,盜錄問題) 都上唔到去

反而而家返去60 年代咁,個星本人上網出個post , 啲妓者就懶到豬閪照報仲當大新聞,好似以前陳寶珠年代啲明星主動俾相放料俾記者做形像咁

1980 同 1990 香港基建係兩個時代
1990 同 2000 香港基建同政治經濟都係兩個時代
2000 同 2010 分別開始細,最多科技上變化
2010 同 2020 如果照社會面貌或者街景上黎睇,根本可以話無咩分別
因為嗰時啲財富仲未集中喺某一撮人身上
打份牛工都有樓
依d post開始黎,證明00後大個了,8/90後都老了
仲有成日同條女行利時
old man
你真係毒L, 03年後無人唱k? 當時03-10啲k場勁多
同朋友唱k lunch 最平三十幾蚊都有,好過去第二度玩
重記得96年喺黃金
買人生第一部電腦
當年上網間ISP係星光
行緊28.8kbps
之後俾so-net收購
再轉做而家嘅網上行
嗰時會用window outlook 嗰 newsgroup
睇唔同區域嘅資訊
冇計
果期又木村又伊麵
男人留長頭髮真係好多
千千靜聽
迅雷
foxy
80尾公屋仔,自己生活階層從來無感覺到香港有幾有錢亦對港英時期亦無太大感受
其實個個時代中小學已經開始講/教緊我是中國人
入世未深又對中共無太多認識既人,包括我,個時係無太大反感
我諗 lee 個係大中華膠既成因
個時亦撞正資訊科技起步,誇越千年既大事
MD機,MP3/MP4機,Xanga,仲有個好流行既 draw board 我都唔記得左咩名
雖然周街好似好多 MK,但其實好多都只係扮出黎既薯仔
玩就個時身邊比較有錢既同學就唱k/睇戲,無咩錢出黎玩就係通頂 bbq,坐公園比狗逗
回憶永遠係好既,我回憶中既香港人係對生活仍有期待/憧憬
而家走唔到就咩都無了
00–10呢十年
10-20呢十年
感覺上生活模式00-10變得最多最快
10-20大致變化唔大

00-10一啲變化軌跡:
00-03互聯網慢慢由屋企普及化-》icq/mp3興起
04-10-> msn慢慢多人用/xanga/去到08年到多人用facebook/youytube xanga沒落
電話方面,由摺機/nokia年代,去到中後iphone完全改變手機生態,間接導致facebook興起,主要原因係電腦微型化,可以走入到每個生活細節,隨時都上到網

10-20我諗只係base on web2.0發展,多左人知點運用社交平台出現好多kol ,但變化無00-10咁革命性
果陣nokia真係好能癲

個陣最偉大發明一定係foxy
好用到仆街
連登仔父母都係80後咋
因為堅方便,自己用 apple music,想聽咩就即搵即聽,幾十蚊

以前買隻碟都成舊水,之後有得download 唔使錢,但其實都煩,又要搵又download, 仲要分類管理d file

其實同未有免費 download 比,係平咗同埋方便咗
最後點解會冇咗
有時簽左約無得轉嫁麻
仲要而家電子付款都方便咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞