有冇十幾二十年前嘅年輕人講吓千禧年代係點

720 回覆
342 Like 19 Dislike
以前年代有band5係有好多街童
佢哋自稱黑社會
但其實都無做啲咩,最多食下煙
Band5學校門口成日有人「等放學」
亦成日有警車喺門口看住佢哋
周不時有人打交,亦成日聽啲學生上堂蝦老師(屌老母、打老師都聽過)
唔洗踢人入會,曳嗰啲自然一齊玩

吸毒通常入門係索天拿水
應該係啲真。黑社會先有白粉
我覺得係個社會功利咗 社會多咗好多expectations
Social media show嘅全部係好嘅一面(啲人特別靚特別有錢)
所以啲人幾唔想都要打份牛工搵食,想live up to某種standards
靠蝦蝦霸霸無錢搵
以前邊係因為啲game好玩而玩
而係個個都一齊玩,放學就即刻衝返屋企
有種凝聚力
咁人人家庭條件唔同, 室內無線電話我屋企講緊11年先開始用添, 我阿婆屋企就96年入伙就開始用, 你見我將撥輪仲放響90年代, 但明明80年代都開始已經俾按掣電話取代啦, 我直接SKIP咗, 日期都只係大概,
而灰磚GAMEBOY確實90年代出, 仲要加放大鏡添, 都係咁話, 家家戶戶條件唔同, 有啲人拎部GAMEGEAR出嚟玩, 但亦有人玩迷你機, 同埋無互聯網哩啲新產品既資訊流通慢, 意思係90年代啲人有得玩就算
有睇過
都係素人/新演員演出咁濟
仲有冇其他推介
當時已經覺得嗰四年係人生最開心,定好後知後覺,完咗先知
轉個彎到
多咗職人類型嘅option係幾好
蝦老師即刻諗起周星馳啲戲
果個年代好多戲雖然爛但都反映到當時現實生活既
你搵下2000頭有好多
你講得好啱
大家提高咗standard
而家嘅人會覺得有degree好基本,大學畢業再讀埋上去都好常見
甚至多咗人做完嘢再進修轉行
我幾鍾意男人四十好有餘韻
呢種都係偏戲劇類
我講緊好低成本又爛爛地果種
生化壽司果類當然唔係講神怪野果方面
生化壽司好好笑 好低budget反而仲搞笑
聽老母講
以前啲人拍拖唔會好似而家咁
可能識最短一個月已經一齊
以前講緊話認識一個人再去到相愛
中間呢段時間可能攤長到一年甚至更加耐
相對地拍拖都會長久啲 同埋以前冇咁多娛樂,所有嘢都好純粹
真係約好咗一個人就邊度等不見不散
最開心嘅娛樂活動就可能係唱通宵K 可能同而家啲人鍾意去party Room嘅道理一樣
我聽阿媽講,都覺得開心
你老母咩年紀?
三十幾?
四十幾啦
我都唔係夠秤咗好耐我都好好奇以前啲人有啲咩娛樂
不過發現好似以前啲阿爸阿媽唔會唔俾啲仔女出街玩 因為有幫過啲小朋友補習,發現而家啲老竇老母嚴咗好多
我自己00後基本上升中學嗰陣都已經有好簡陋嘅智能電話,所有嘢都好方便,所以父母都好放心
有資訊爆炸同冇資訊爆炸真係好大分別,唔係個個人都有手機約出黎要約實時間地點,記憶中朋友互動大部份都係親身出面對面,就算電話都聽都對方把聲/語氣。

宜家所有都Text,don't know do what。
Y2K前的暑假
有入屋寛頻+平價高性能電腦之後冇必要出街比時費用網吧,但2000年冇晒就誇張左啲,2010年代網吧先開始末落,近年先可以講「冇晒」。
其實2000年代TVB已經有大量垃圾劇
係間唔中有好劇啫
父母嚴/謹慎左
上門補習都有cam mon住miss同自己個仔/女
爆分鐘係手提啦
2000年代固網點會爆分鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞