[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#105

1001 回覆
2 Like 10 Dislike
睇1080p冇點對點
睇4k又出唔晒
2k片又少
[4月優惠]Gigabyte M28U 28" 4K SS IPS 144Hz 1ms HBR3 KVM Gaming Monitor (送AMP 900 Mouse Pad + Aorus M3 Mouse)
價錢:$3,980

1 x [法奧喜事優惠]LG 27GP95R-B 27" 4K Nano IPS 160Hz 1ms HDR G-SYNC® Compatible Gaming Monitor
價錢:$4,650

呢兩個大家點睇?
俾錢又係俾4k plan嘅錢
好詳細
thx so much
研究緊QD-OLED Mon
想問 34G8 support VESA?
PS5 Support Wide screen?
Mac safari Netflix support Wide screen
連PC 就唔擔心既
純計畫質可能係既
但軟件衰 睇巴哈就知 到最新版都好多bug
一係差畫質
一係食bugs
買mon真係好慘

不過firmware有得搞
背光冇
apple搞mini led係勁嘅
十幾吋mon仔放到2596分區 仲要冇乜bug
其他mon 廠27/32吋得576分區 都叫晒救命
放得落係咪42 c2最抵屌
要睇埋視距夠唔夠
呢個係咩牌子?
支援vesa
Ps5唔支援ultrawide
27GP95R好d
不過我會上埋gp27u
因為HDR支援到1000nits以上嘅亮度細緻
所以螢幕亮度夠高 可以更真實顯示HDR content

LG G3 10%範圍上到1500nits
有冇人用緊飛利浦部27" oled
香港有冇地方睇demo
原來係咁咁我放棄2k Mon算
用左排覺得80深既台 其實42吋TV都唔係好夠
因為我多工比較多 下次可能會換48吋 有冇人都係咁覺得
但係打機就應該唔得
呢啲太柒, 無線鍵盤滑鼠再加個托盤放係大脾/椅個手托仲舒服
現在才買c2是否不智?
有可能頂腳
如果本身冇預高
現在係最好時機
c3冇料到
各位Ching 用c2駁電腦 點較
岩岩入左手 睇到暈
input>HDMI>pc mode
Picture mode我用game optimizer
清晰度0

睇片我會用標準mode or movie home
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞