[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#105

1001 回覆
2 Like 10 Dislike
如果你主打槍game ,一定係2k 240hz
點會打4k
等我睇下有冇人肯要先
我自己都係4090 用4k144打apex
想試吓高hz
有冇人成功用到LG ThinkQ apps控部C2?試咗android和iOS都唔得
用嚟控咩
有冇平靚正 mon for ps5推介
有時瞓係度碌手機,突然想睇片,但唔想起身拎遙控器,用手機控好似幾就手
喂siri, 開電視
對唔住,我唔能夠做到你的指示
平時都有用 要login 同Wi-Fi sync 咗先
我覺得好多人被毫秒 誤導咗
Response time 快 最大影響係Ghosting
唔關快啲見到敵人事 (input lag 仲大影響啦)
Ghosting 5ms vs 1ms 真係會差好撚遠
特別係所謂5ms 會測到 有啲pixel 有10-20ms delay
玩Game 堅係會暈

有冇人識得熄咗個 smart image
想問 我仲用i5-11400 內顯uhd730, 正係睇片用
4k / 2k
144hz

34吋
21:9
會唔會run得辛苦?
降用返1080p睇片 係咪會糊?
想問下 Cooler Master Tempest GP27U 呢隻大家點睇
睇外國D review好似幾唔錯
viewsonic D miniled mon都係5,6千蚊好抵屌
但得淘寶/天貓有得賣
其實佢地係咪放棄香港市埸?
禁實熄機制隔離嗰粒8秒
首先你塊底板有冇hdmi2.0 or dp1.2/1.4 with HDCP2.2

其次34吋多數得3440x1440睇片冇乜著數
想買隻2k 34吋 有usbc 諗緊lg定dell 好. 價錢一樣

有無人用緊
價錢一樣優先選dell
保養好d
我用緊27GP950-B玩Apex已經覺得好順近排我個Friend買咗隻27GR95QE-B然後我走上去屋企試玩,用落的確有少少感覺上嘅唔同 (係會順少少),但喺我角度160Hz同240Hz其實分別真係不大但解析度就好明顯大分別……完全睇唔慣。
可以買
但仲係有d bugs
之後要手動更新firmware
4k同2k差好遠

4k玩FPS睇遠處敵人都清好多
真係所以如果喺有Budget同埋張檯夠深嘅前提下,槍Games現階段我反而係Prefer 27吋4K 144Hz多過27吋2K 240Hz (當然有27吋4K 240Hz OLED實係最理想㗎)不過呢啲都係睇個人喜好!! 每個人Focus嘅嘢同埋對眼都唔同。

我成部機都係得依粒制
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞