[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#105

1001 回覆
2 Like 10 Dislike
講起就嬲,啲珍藏1080p係C2度矇到睇唔落眼
個款係JOLED panel應該係產量少 壓唔低成本

27吋240hz OLED係LG WOLED panel本身係OLED TV panel 主要vendor 所以產量大好多
咁可以考慮下盲狙
但最快都下月尾先有
用返1080p Mon睇
n卡試下開整數縮放
其實我只係試咗用DLNA 去 C2 APPS睇,未試用皮褸卡睇,未試2060MAX-Q 開縮放
1080p片
建議用movie mode or filmmaker mode睇
1080p mon點對點出1080p片係清d嘅
我試過用n卡整數縮放 目測都有1080p mon 8-9成效果
有無C2 setting分享下
Down 4k
有冇執相執片Mon 推介
點整
PA32UCR
amazon 好似有得賣
原本想諗諗G8 OLED, 結果唔係VESA Mount, 好似好難上到mon arm...
有跟VESA-mount adapter
要另外買定本身有送?

而家暫時睇中既有
G8 OLED (最貴但應該最爽)
GP27U (要等到六月先有貨仲要盲盒開箱無仇報)
Neo G7 MiniLED (今日出左去腦場睇, 有display望miniled真係好唔同)
LG 27GP95R(符合144hz 4k要求, 但係望上去都係差miniLED少少)

諗緊揀邊個好, 其實GP27U最合心水但要等多一個月真係有D耐, 想快D搞雙mon
lg個維修師傅拎左隻27gp95r返去整完之後送返番黎成個背殼卡榫斷哂合唔返埋
個師傅解釋話拆裝維修少不免有咁嘅情況唔影響使用所以冇得搞
完全係打橫黎講 維修部電話又冇人聽
痴撚線
有冇相睇下
有冇22-24吋 2k 144mon好介紹
咁大鑊 , 我仲約咗師父上門睇我隻GP950

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞