[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#105

1001 回覆
2 Like 10 Dislike
真係太耐無去腦場
唔該巴打 最後應該買DELL果部AW3423DW
價錢大約12K用埋消費卷大約9K左右
貪佢有真G SYNC同埋3年 burn in保養
以前用過DELL芒覺得佢個保養真心好
不過我見之前有討論講amazon jp 連運費好似都係9K左右
巴打知唔知通常幾時會有折? 見依嫁淨機都要一萬
我都諗緊佢定係G8 oled好
有冇知邊度有gp27u現貨賣?
或者訂貨邊間最快有?咁岩屋企個Mon死咗
shamesung qc+cs
我會揀studio display+鏡面
5k解像度比較清
有冇條件用到42吋
睇戲多買42c2 or 42a90k好過

Ips對比度太低 睇戲畫質好差

可能冇開freesync
ultrawide Mon 又唔同4K 既,我屋企有4K 電視,但用ultrawide oled 冇黑邊睇戲嗰感覺係好正,不過睇戲色水等一定係電視最靚

如果講保值,咁電腦Mon 不嬲二手科技,4K oled 一出應該又係8, 9千,2025年嗰時仲肯唔肯用呢個錢買舊技術? 到時可能一街電視都係mini led
ultrawide mon睇imax enhanced戲就慘d
同埋1440p mon睇戲都係玩自己
睇1080p冇點對點 睇4k又出唔晒

4k oled mon一早有 不過唔係QD-OLED
個mon同個人距離太近 32都好勉強 28就good fit
邊度有得睇Samsung G8
啲鋪擺極都淨係擺 外星人
睇慣G2 Dell 4K
望翻外星人Oled 覺得麻麻地
For 電腦 冇4K Oled wor
我都未見過G8 display
當時都係睇吓review +保養方面直接買dell 算
如果想色彩睇落再好啲一定係鏡面
反正我3060ti>4070ti 2K夠match AW3423DW
4K 等過保前換埋panel 先再諗、到時4K應該普及啲先換
up3017q
PG42UQ
48gq900
27ep950
32ep950
vx2722-4k-oled

隨口講都一堆
oled g8都係鏡面

睇review發現aw3423dw 真實場景光度偏低
5/6月先有喎

個moon仲有少少可視角度問題
由Moon 上面向下望特別明顯
同問
唔差個10Hz同唔怕麻煩可以試下Dell jp 買Aw3423dwf先7千幾仲唔使消費券,保養可以轉翻Dell HK保
宜家hardware gsync無乜鳩用仲搞到無得自己update firmware
https://www.youtube.com/watch?v=k-6yc1dA--0
利申頭批DW買家 早買早享受,但後買多啲選擇
聽講冇香港行貨嘅型號
轉香港地區都唔會有保
我記得係只提供firmware 支援,硬體唔受保
msi mpg321ur, 32吋 4k
$6400 , 呢部叫唔叫抵
屌佢老尾LG, 頭先部C2睇睇下突然黑Mon, 依㗎全程黑畫面。淨係着住紅燈,重新插電都係咁。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞